Quilten

Hoe het begon:

In 2018 is ons derde kleinkind geboren, daarvoor hadden we een box aangeschaft en heb ik een boxkleed gemaakt. Bij het zoeken naar een patchwork patroon kwam ik terecht bij een online cursus quilten. Dat sprak mij erg aan en ik heb me aangemeld. Daarvan heb ik veel geleerd. Ik heb in de loop van de jaren ontzettend veel kinderkleren genaaid, voor onze eigen dochters en later voor de kleinkinderen. Maar ze worden groter en het is ook leuk om eens iets anders te maken. Via de online quiltcursus ben ik begonnen aan een quilt voor ons bed. Nou is dat nogal een groot formaat en dus een hele klus. Het is natuurlijk ook niet handig om gelijk aan zo’n grote klus te beginnen als beginner… Dus dit was even blijven liggen alhoewel ik al best een eind op gang ben. Alle blokken leerde ik maken tijdens de cursus.

quiltblokken
De blokken voor de quiltdeken op ons bed


Tussendoor maakte ik wat andere dingen. Het een en ander is ook afhankelijk van hoeveel last ik van mijn handen heb. Dat is namelijk een chronisch probleem. 

Tijdens de cursus leer je ook het zogenaamde meanderen uit de vrije hand en ook heb ik hiervoor een workshop gevolgd.  Je maakt dan met je naaimachine mooie figuren op de quilt als afwerking. Dat kunnen verschillende figuren zijn, net wat je mooi vindt. Hierbij wordt het ondertransport van de naaimachine uitgeschakeld en je gebruikt een speciaal voetje hiervoor. Je moet dus met je handen ‘sturen’ en daarbij kwam ik er achter dat deze methode niet voor mij geschikt is. Het is te intensief voor mijn handen en ik kreeg er veel last van. Toen ben ik gaan zoeken naar andere opties. Inmiddels had ik namelijk ook een borduurmachine en die heeft legio mogelijkheden. Toen dacht ik, als ik nou elk lapje van de quilt apart ga borduren, dat moet toch kunnen… En zo kwam ik weer terecht bij de methode “quilt as you go” genaamd. Daarbij verwerk je alle lagen in één keer: de top, de tussenvulling en de achterkant, per patroonblok. Hier ben ik me in gaan verdiepen en het blijkt goed te doen. Er zijn gelukkig handige mensen die daarvoor mooie patronen hebben ontworpen, die kun je vaak voor een paar Euro aanschaffen via bijvoorbeeld Etsy

 

Weblog van Lenie Doornkamp

Verified by MonsterInsights