Winter…

Tja, echt winter is het natuurlijk niet. Wij hopen op sneeuw en vorst, maar het stelt helemaal niets voor op deze manier. Maar wie weet wat nog komt in februari of maart…

Er waren veel regenachtige dagen de afgelopen tijd, met af en toe toch een zonnige dag. Wij zijn er ook even op uit geweest naar het Lauwersmeergebied. Maar ook in eigen tuin hadden we iets leuks, namelijk een boomklever! Wij wonen nu 25 jaar op ons huidige adres en hebben veel soorten vogels in de tuin gehad. De boomklever kwam hier wel eens voorbij, mijn ega had deze vorig jaar ook al eens gezien, maar ik niet. En we hadden geen foto (bewijs!). Maar nu dus wel:

boomklever

Roodborstje is ook altijd in de buurt:

roodborst

Op een zonnige donderdag zijn we naar het Lauwersmeergebied gereden. Er waren, zoals te verwachten rond deze tijd, veel (brand)ganzen. Vlak voor een vogelhut zagen we een eend die ik zo niet kon thuisbrengen. Que kleuren dacht ik aan een pijlstaart maar het bleek een vrouwtje brilduiker te zijn:

brilduiker vrouw

Brilduikers komen hier vooral voor in de winter en broeden zelden in ons land. Een mannetje brilduiker zwom een eindje verderop:

brilduiker man

Deze ziet er weer heel anders uit. Leuk om nu ook het vrouwtje op de foto te hebben. Veel eenden zaten te ver weg om foto’s van te maken. Deze aalscholver had een rustplek gevonden:

aalscholver

Dichter bij huis kwam ik een paar keer door het Lofargebied. Er zijn ontelbaar veel kolganzen. Ook zien we groepen rietganzen en een paar brandganzen. Wilde zwanen laten zich ook zien, kortom er is altijd wat te kijken, bijvoorbeeld ook deze sprong reeën:

sprong reeën

En een groepje van vier hazen:

hazen

Samen met de buurvrouw was ik een paar keer op stap geweest in de buurt. Na ons rondje Lofargebied zagen we op het laatste stuk een groepje wilde zwanen:

wilde zwaan

Er waren zes volwassenen en één jong:

wilde zwanen

Er was ook een hele grote groep rietganzen. Tegenwoordig taiga- of toendrarietgans. Ik vind ze lastig uit elkaar te halen.

rietgans

Vandaag, zondag, zijn we nog even naar de Veenhuizerstukken bij Stadskanaal geweest. Op de plas zaten alleen grauwe ganzen. Bij de kijkschermen waren we gauw uitgekeken want de kijkgaten zitten op dusdanige hoogte en laagte dat wij daar niets mee kunnen. Op een stuk land zagen we een heleboel zwanen. Het bleek een groep van zo’n 85 wilde zwanen te zijn, prachtig!!

wilde zwanen
wilde zwaan

We kregen ook nog een jonge knobbelzwaan in beeld:

knobbelzwaan

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.