Blauwborst (Luscinia svecica)

Vorig jaar zag ik voor het eerst blauwborsten op Texel en dit jaar gelukkig wat dichter bij huis, namelijk in het Lofar gebied. De mannetjes staan er gekleurd op, zoals meestal het geval is in de dierenwereld. In de baltstijd doen ze hun uiterste best om de aandacht van de vrouwtjes te trekken. Bij het vrouwtje ontbreekt de blauwe borst.

Blauwborsten komen graag in moerassige gebieden en hun voedsel bestaat vooral uit insecten, slakken, spinnen en wormen, maar in de herfst ook wel bessen.

Het vogeltje produceert een prachtig geluid met allerlei variaties. Je kunt een deel hier beluisteren. Vaak zingt de blauwborst uit volle borst:

Favoriete plek tijdens de balts is vaak de top van een rietstengel, of zoals hier, op een lisdodde:

Het mooiste is als de blauwborst in al zijn enthousiasme ook zijn uitgewaaierde staart laat zien. Helaas heb ik daar geen mooie foto van op korte afstand, maar onderstaande foto laat wel zien wat ik bedoel:

Het was echt genieten tijdens het fotograferen van dit vogeltje! Helaas belemmert het huidige weerbeeld mij enorm om veel op stap te gaan en te fotograferen. De kou en de regen doen mijn handen haast verstijven. Maar het geeft wel weer gelegenheid de achterstand op de computer een beetje bij te werken. Alles met mate, anders raken mijn handen weer overbelast. Uit de grond van mijn hart hoop ik, net als al mijn lotgenoten met gewrichtsklachten, dat het nu toch op korte termijn wat warmer wordt buiten!

2 thoughts on “Blauwborst (Luscinia svecica)”

 1. Het is een schitterende vogelsoort! Ik heb de vogel zelf nog nooit gezien.

 2. Prachtige foto’s !!
  Is een ontzettend mooi vogeltje, maar vaak snel.

  Sterkte met je gewrichten, ik herken het.
  Moet morgen weer naar de orthopeed voor mijn voeten, ben benieuwd wat de uitslag is van de scan.
  Handen is ook een probleem, warm weer zal zeker beter voelen.

  prettige zondag en groetjes

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.