Havik in de tuin!

Maandagmorgen, mooi weer, dus licht in de tuin. Ik dacht, ik ga even in mijn schuiltentje zitten en kijken wat er aan vogels te zien valt. Als eerste heb ik een fazanthaan de stuipen op het lijf gejaagd (en hij mij) want achter de struiken vloog hij ineens recht omhoog, over de oude schuur naar het Zuiderdiep. Ik schrok me rot. Toen ik goed en wel rustig zat was het een gekwetter van musjes in de heg:

20150216-mussen1

Ze zitten gezellig bij elkaar en soms vliegt de hele groep over naar een kersenboom aan de andere kant van de tuin.

20150216-mussen3

Maar hier lijken ze van het zonnetje te genieten. Ineens een kabaal… eksters schreeuwen, de merels stuiven alle kanten op en de mussen maken ineens een herrie… piepen als muizen, echt erg…
Ik denk wat is dít… ineens hoor ik een plof en geritsel… ik kijk opzij en zie dit:

20150216-havik

Nou zeg, die heeft het op de mussen voorzien. Dat vind ik zielig! Ik maak snel een paar foto’s en rits dan een zijraampje open van mijn schuiltent. Maar daar zit nog een flapje achter met klittenband. Terwijl ik dat lostrek (maakt natuurlijk lawaai), vliegt die rover al weer op. Gelukkig zie ik in zijn poten geen musje!

20150216-havik-2

Ik dacht eerst dat het een sperwer was, maar bij nader inzien toen ik de staart bekeek dacht ik aan een havik. Deze waarneming is goedgekeurd op Waarneming.nl dus het is echt een havik. Waarschijnlijk een vrouwtje gezien de grootte. De mannetjes zijn kleiner, meer het formaat van een kraai. Deze was zeker het formaat buizerd.

Nou, dat was even spannend. Toen ik er later over nadacht, vond ik dat ik best stom bezig was. Ik had natuurlijk moeten proberen die havik mooier in beeld te krijgen in plaats van mij zorgen te maken over de mussen. Daar zijn er zo veel van, toch? Maar je handelt op intuïtie en later (te laat) denk je over de gevolgen na. Maar ik ben best blij met de foto’s van de havik! Ooit had ik er 1 gezien in het Lofar gebied, maar dat was ver weg. Deze opname is natuurlijk super dichtbij. Zo zie je maar weer dat je in eigen tuin van alles kunt beleven.

5 thoughts on “Havik in de tuin!”

 1. Hoi Lenie,
  gave ontmoeting zeg… Heeft je een mooi ‘portretje’ opgeleverd!
  Hier in mijn tuin is met enige regelmaat een sperwer actief. Razend snel en heel attent 🙁
  Groet, Geert.

 2. Mooie foto Lenie en met het verhaal er bij wordt het nog leuker!

 3. Ja Lenie dat had je mooie foto’s op kunnen leveren en zo is de natuur nu eenmaal, neemt niet weg dat ik waarschijnlijk net zo had gehandeld 😉

 4. Super zeg en nog mooi op de foto gekregen ook. Misschien komt hij wel terug.
  Spannend moment 🙂 En een logisch reactie..wel jammer.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.