Jaar van de bij 2012, waterdrieblad, veenpluis en boerenzwaluw

In het kader van het “jaar van de bij” heb ik vijf vierkante meter biologische bloemzaadjes gezaaid in onze tuin. Ik las over een actie op internet en heb de (gratis) bloemzaadjes toen aangevraagd. In totaal zijn er 400.000 van die zakjes verspreid. Het gaat om de volgende zaadjes:

Phacelia, boekweit, gele mosterd, koriander, juffertje in ‘t groen, goudsbloem, korenbloem, bladrammenas, malva, dille, serradella en zonnebloem.

Op verschillende websites vind je meer informatie over de actie:

Het bestuivingswerk van bijen is erg belangrijk voor onze voedselvoorziening. Het is logisch dat ze niet tegen insecticiden en pesticiden kunnen. Hopelijk kunnen veel honingbijen met deze actie hun nut bewijzen!

Bij de vijver bloeit momenteel het waterdrieblad:

en ook veenpluis:

Veenpluis kun je in de zand- en veengebieden tegenkomen. Ook in vochtige duinvalleien is veenpluis soms te zien. Veenpluis gedijt het best in een voedselarme, zure omgeving en is bestand tegen wisselende waterstanden. Het gebied waarin hij voorkomt wordt kleiner door ontginning en ontwatering. De plant is een belangrijke voedselbron voor het veenhooibeestje, een vlindersoort. Vroeger werd het pluis gebruikt als vulling voor kussens (bron: http://www.natuurinformatie.nl)

Verder zag ik weer een aantal boerenzwaluwen, erg leuke vogeltjes! In de vlucht zijn ze moeilijk te vangen met de camera, maar deze ging er mooi voor zitten:

2 thoughts on “Jaar van de bij 2012, waterdrieblad, veenpluis en boerenzwaluw”

  1. Dat beloofd een bloemenzee bij jou in de tuin. leuke soorten ook. Dat geeft weer veel onderwerpen voor de fotografie:-)
    Wat een prachtige bloem heeft het waterdrieblad, mooie foto’s!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.