Laatste vakantiedag in de Harz

De ochtend begon goed, vlak bij ons balkon zat een stel kruisbekken in een boom. Deze had ik nog nooit gezien, terwijl ze bij ons in Drenthe best voorkomen. Maar ze zitten vaak hoog in de toppen van de dennen en sparren. Met hun gekruiste bek kunnen ze de zaden goed peuteren uit de dennen- en sparrenappels. Vooral het mannetje is een kleurrijke vogel:

20150514-kruisbekken

We gingen deze dag (Hemelvaartsdag) op zoek naar de Alte Burg, restanten van een verdedigingstoren van een kasteel. Er bleek niet veel van over en we moesten even flink zoeken om het te vinden. Je kon er alleen in de buurt komen via een kerkhof…

20150514-AlteBurg

Vanwege instortingsgevaar mocht je er ook niet té dichtbij komen en daarom was er, volgens een vrouw op het kerkhof, geen gewone toegangsweg. Maar wij zagen een paadje rond de toren dat regelmatig belopen moest worden want anders was het wel dichtgegroeid geweest. Dus wij dat paadje ook op. Het was heel smal maar wel de moeite waard want hierdoor kregen we zicht op de voorkant van de toren. Heel indrukwekkend.

20150514-AlteBurg-2

Heel toepasselijk vloog van de toren een torenvalk op:

20150514-torenvalk

Bij het vervolgen van onze route kwamen we langs een vogelpark. Daar zijn we natuurlijk gestopt en hebben we uitgebreid rondgelopen. De beheerders verzorgen allerlei vogels die gewond binnen worden gebracht. Ook zijn er inmiddels een aantal soorten die binnen het park geboren zijn en daar ook zullen blijven omdat ze in het wild niet kunnen overleven. Bij de ingang zagen we een jonge raaf, omdat zijn nest bij de ingang was bleef hij daar steeds in de buurt en leek hij zelfs naar binnen te willen:

20150514-raaf

In het park liep een pauw, met z’n mooie veren, maar die wilde hij ons niet tonen. Dus dan maar zo op de foto:

20150514-pauw

Een havik in z’n kooi:

20150514-havik

En een torenvalk met prooi:

20150514-torenvalk

Een eindje verder een steenuiltje:

20150514-steenuil

Wordt vervolgd…

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.