Libellen

Vandaag, Hemelvaartsdag, lekker in de tuin gezeten. Bij de vijver en in de tuin is veel te zien aan libellen en waterjuffers. We hadden zo veel waterplanten dat de vissen haast niet meer te zien waren, ze zwommen ook steeds onder de vlonder. De buren hebben een grote vijver en daar kan altijd meer bij aan planten. Dus een paar emmers in de buurvijver aan hoornblad, zowel gedoornd als ongedoornd, en waterpest. Eerder al hadden we op deze manier de krabbenscheer uitgedund. Ondertussen zag ik een aantal libellen waarvan ik inmiddels de soortnaam heb gevonden:

Platbuik (Libellula depressa), de bruine is het vrouwtje en de blauwe het mannetje:

En een “viervlek” (Libellula quadrimaculata), hiervan is het verschil in geslacht niet zo te zien volgens mijn boekje:

Van de voorkant bekeken (dit is een andere) lijkt het weer heel anders:

De derde foto heb ik gemaakt met de Canon 100 mm macro lens. De andere  foto’s heb ik allemaal gemaakt met de Canon 100-300 4.5-5.6 usm, hier zit geen beeldstabilisatie op, daarom gebruik ik ‘m alleen op statief en met handmatige scherpstelling. Soms heb ik er een convertor tussen (Kenko C-AF 2x telelplus 300) en dan kun je alleen maar handmatig scherpstellen. De autofocus werkt alleen bij 2.8 of lager en dat zijn meestal de duurste lenzen. Maar, beetje geduld en oefenen en dan vind ik dat ik redelijk scherpe foto’s heb. Ook zijn deze drie niet gecropt.

2 thoughts on “Libellen”

  1. Prachtige serie Lenie!!
    Ik wou dat ze ook hier bij de vijver zaten. De familie mus zorgt ervoor dat er geen libelle of juffer meer bij onze vijver zit.
    groetjes, Lia

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.