Nieuwe soorten voor mijn lijst

Je weet nooit of het gaat gebeuren: nieuwe vogelsoorten spotten. De website waarneming.nl is een mooie handreiking en geeft locaties van waargenomen soorten mooi aan. Zodoende kun je dan gericht gaan zoeken naar de soort die je ‘nog niet hebt’.

Het is niet zo dat ik dagelijks alle media in de gaten hou om maar alle meldingen te kunnen volgen. Daar gaat me te veel tijd in zitten en ik heb ook nog andere hobby’s en afspraken, zoals machinaal borduren, naaien en natuurlijk het oppassen op de kleinkinderen!

Dit jaar heb ik tot nu toe 10 nieuwe soorten op mijn lijst kunnen bijschrijven: Kokardezaagbek, Halsbandparkiet, Meenatortel, Schildraaf, Rosse stekelstaart, Sprinkhaanzanger, Temmincks Strandloper, Morinelplevier, Grauwe vliegenvanger, en Gestreepte strandloper. De eerste vier heb ik eerder dit jaar al laten zien, nu verder met de rest van dit lijstje.

Dit is een Rosse stekelstaart mannetje. Opvallend is de blauwe snavel en helaas liet hij ons zijn stekelstaart niet zien. Komt normaal voor in het Westen van Noord-Amerika:

Rosse stekelstaart

Een Sprinkhaanzanger zong uit volle borst vanaf een paaltje langs een fietspad waar wij reden. Hij zat zo dicht langs het pad dat ik hem eerst over het hoofd zag, tot mijn ega hem zag zitten. We stonden er met de neus bovenop! Het zingen is niet echt geweldig, het is meer een monotoon geluid wat doet denken aan een sprinkhaan…. Maar heel bijzonder:

Sprinkhaanzanger

In het Lauwersmeergebied zagen we, op aanwijzing van een andere vogelaar, twee Temmincks strandlopers. Deze zijn vrij klein en daardoor minder opvallend.:

Temmincks strandloper

Op Texel zagen we een groepje Morinelplevieren. Ze liepen op een akker en door hun bruine tinten vielen ze ook niet echt op. Maar we hadden ze gevonden met behulp van Waarneming.nl. Pas op de computer zag ik dat op deze foto twee morinelplevieren staan. Zie jij de tweede ook:?

Morinelplevier

De grauwe vliegenvanger is voor mij ook een verhaal apart. We waren eens in De Harz in Duitsland. Terwijl ik nog sliep zag mijn ega ‘een vogeltje’ in een boom voor het balkon van ons hotel. Dat was dus een grauwe vliegenvanger. Jaren duurde het voordat ik er zelf één zag. Vorig jaar hebben we een speciale nestkast voor grauwe vliegenvangers in de tuin gehangen in de hoop dat ze hier dan komen. Laat nou mijn buurvrouw deze nazomer een vrouwtje grauwe vliegenvanger bij die boom hebben gezien en gefotografeerd?? Dus het plan lijkt geslaagd. Maar daarmee had ik nog geen foto. Totdat ik weer eens een dag bij de ijsvogels was. Eindelijk zag ik de gewenste grauwe vliegenvanger, zelfs twee (de bovenste is denk ik een jonge, die is nog niet op kleur):

Grauwe vliegenvanger

Dit is het soort foto’s waar ik blij van wordt, lekker statisch, mooi pose en zachte achtergrond. Die vogel ging er echt voor zitten:

grauwe vliegenvanger

Ook via Waarneming.nl zag ik de melding van gestreepte strandlopers in het Roegwold, een natuurgebied bij Slochteren. Niet zo ver weg, dus op een vroege ochtend ging ik die kant op. Eerst was er een prachtige zonsopkomst en al snel vond ik de gestreepte strandlopers. Die liepen tussen de kleine- en bonte strandlopers. Drie soorten bij elkaar. Maar de gestreepte strandloper is een zeldzame soort voor ons land, dat is weer mooi meegenomen:

gestreepte strandloper

Het toeval wil dat er uitgerekend vandaag, terwijl ik hiermee bezig was, een gestreepte strandloper in het Lofargebied zat. Mijn buurvrouw tipte mij hierover en ik ben snel even gaan kijken. De vogel stond redelijk dichtbij dus dat was nog een mazzeltje:

gestreepte strandloper

Dit jaar duurt nog twee maanden, nog steeds kansen op nieuwe soorten, ik ben benieuwd of er nog iets bij komt. Maar dit is toch weer een mooi resultaat. Het overzicht van alle vogelsoorten die ik heb gefotografeerd staat op mijn website in een album genaamd ‘Vogels. Dat kun je hier bekijken.

One thought on “Nieuwe soorten voor mijn lijst”

  1. Weer mooie soorten toegevoegd Lenie. Fraaie foto’s en een genot om naar te kijken.
    Groet, Geert

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.