Ruigpootbuizerd

Regelmatig zie ik weer een ruigpootbuizerd, deze soort blijkt zeldzaam te zijn in Nederland. Op vogelvisie.nl lees ik: “De ruigpootbuizerd broedt in het noorden van Europa, maar trekt in de winter naar West- en Midden-Europa. Op heldere dagen in het voor- of najaar vliegt de vogel vaak op grote hoogte over Nederland. Wanneer de vogel gaat broeden hangt af van het voedselaanbod, in slechte jaren broedt de ruigpootbuizerd helemaal niet.”

Als ik deze vogel zie, dan is het best van dichtbij, vaak “biddend” in de lucht, maar ook wel zittend op de grond. Volgens mij zag ik de afgelopen tijd afwisselend twee stuks, de een wat donkerder dan de ander:

Een paar duidelijke verschillen met een gewone buizerd zijn de witte band over de staart met een zwarte rand aan het eind én het kenmerk waar deze vogel zijn naam waarschijnlijk aan te danken heeft: de poten zijn bevederd.

3 thoughts on “Ruigpootbuizerd”

 1. Poeh hee wat een klauwen heeft ie Lenie.
  Je hebt hem er mooi opgekregen in vogelvlucht!
  🙂 Aly

 2. Hoi Lenie, geweldig om dit dier te zien, leuk dat hij bij jou in de buurt huist.
  Mooie momenten heb je te pakken, vooral de vlieg foto`s.
  Leuke informatie ook, weer wat geleerd.
  Ik hoop dat je de Ruigpootbuizerds nog veel zal zien,
  groetjes Greet

 3. Hoi Lenie,
  Wat zijn het toch mooie vogels, vooral in de vlucht vind ik ze altijd machtig. Moeilijk vast te leggen maar altijd een uitdaging 🙂
  Groetjes, Joke

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.