Week 51 van het 52 weken fotografieproject

Het onderwerp was deze week ‘Avondfoto’. Nu ligt het voor de hand om kerstversiering te fotograferen, maar dat wordt al zo veel gedaan. Ik zag onderweg naar en van Stadskanaal dat op het oude Philips terrein verlichting brandde. Het bleek de oude schoorsteenpijp te zijn en ook  het oude trappenhuis van de vroegere buizenfabriek is verlicht. Ik dacht, dat is een leuk onderwerp om mee bezig te gaan. Maar het regende en regende… zojuist dan toch maar in de auto gestapt en vanuit de auto, met open deur en paraplu er boven, camera op statief aan de slag gegaan.

Schoorsteen Philipsterrein

De schoorsteen is ongeveer 50 meter hoog en heeft energiezuinige verlichting gekregen. Het trappenhuis is ook uit de tijd van Philips en is bewaard gebleven. Op de muur van het pand staat een kunstwerk van Johan Dijkstra, kunstenaar van De Ploeg. Een prachtig baksteenmozaïek. Het toont Mercurius, de god van de handel, met het embleem van Philips in de hand. De verlichting verandert steeds van kleur. Dat was lastig fotograferen vanwege de lange sluitertijden. Heb je net de boel scherp, verandert het licht weer 😉

Trappenhuis Philips

Deze kleurencombinatie vond ik het mooist.

Het terrein heet nu ‘Mercurius Businesspark Stadskanaal’. Een aantal ondernemers uit de regio heeft het terrein opgekocht, oude gebouwen gesloopt en inmiddels een zonnepark aangelegd. Er zijn nog grote plannen met het terrein waar ook toerisme bij wordt betrokken. Wie weet stopt er in de toekomst ooit weer een trein en wordt het een OV knooppunt. We zullen het zien. Het ligt op de provinciegrens bij Nieuw-Buinen, Drenthe.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.