Grote schoonmaak

Als je tien jaar lang foto’s opslaat dan heb je op een gegeven moment wel iets uit te zoeken en vooral op te schonen. Toen ik begon met mijn weblog in 2006, ging dat nog via weblog.nl wat inmiddels niet meer bestaat. Ik ben daarna overgegaan op een eigen domeinnaam want toen vond ik het al lastig niet zelf te kunnen bepalen hoe ik het wilde hebben. Toen weblog.nl er mee stopte, ben ik ook veel kwijtgeraakt. Een groot deel kon worden overgezet naar mijn eigen dithoudtmijbezig.nl, maar dat waren vooral de teksten en de foto’s waren niet meer beschikbaar. Maar wie wat bewaart die heeft wat en gelukkig kon ik grotendeels foto’s terugplaatsen.

Helaas niet allemaal want ik ben wel eens te rigoureus aan het opruimen geweest. Dat komt doordat je er na tien jaar wel anders tegenaan kijkt. Ik had bijvoorbeeld best veel onscherpe, te donkere of te pixelige foto’s geplaatst die ik alsnog weggegooid heb. Daardoor kon ik ze later niet meer terug zetten op mijn blog. Maar… waarom zou je dat soort foto’s nog laten zien? Ik zie gelukkig wel dat mijn foto’s in de loop der jaren beter zijn geworden 😉 Het zijn lang niet allemaal topfoto’s maar het is een ontzettend mooie hobby.

Toch wil ik ook het oude deel van mijn blog zo hebben, dat mocht er ooit nog iemand kijken in het archief van 2009, dat het dan ook beschikbaar is en geen foutmeldingen geeft. Vandaag heb ik t/m 2009 in elk geval weer voor elkaar. Ik moet op de achtergrond nog wat dingen doen, maar de foto’s staan er weer op. Zo ga ik langzamerhand verder naar 2010, 2011, etc….

Inmiddels is mijn weblog een stuk verbeterd al zeg ik het zelf. Ik heb maandelijks honderden bezoekers en dat zijn geen bezoekers uit Rusland en Oekraïne die bekend staan om hun gespam. Een grote verbetering vind ik dat je de foto’s kunt aanklikken zodat je ze groter kunt bekijken en er doorheen kunt bladeren. Het werkte niet altijd goed, maar dat moet nu beter gaan. Bezoekers die regelmatig terugkomen kunnen zich ook aanmelden voor mijn nieuwsbrief. Je krijgt dan automatisch via de mail een bericht als ik iets nieuws heb geplaatst. Werkt erg mooi en handig. Je kunt jezelf altijd weer afmelden mocht je er genoeg van hebben 😉 Het aanmelden kan in het rechtermenu, bovenaan.

Het is niet verstandig om je foto’s op de harde schijf van je computer te bewaren. Als deze crasht, dan heb je in de meeste gevallen niets meer. Gelukkig bestaan daar oplossingen voor. Wij hebben zelf thuis een NAS (network attached storage) van Synology, superhandig en het werkt gewoon fantastisch. Daarbij moet ik zeggen dat mijn handige neef altijd een grote hulp is bij dit soort dingen. Hij heeft altijd een oplossing. (www.getfast.nl) De NAS fungeert als een soort server. Al mijn foto’s staan er op en ik kan gewoon op mijn computer via Lightroom met mijn foto’s bezig. Alle wijzigingen worden direct op de NAS opgeslagen. In de NAS zitten twee harde schijven waar altijd hetzelfde op staat. Dus de ene is een backup van de andere. Als er 1 stuk gaat dan heb je alles nog op de andere staan. Mocht je het ook overwegen, hier kun je zien wat een NAS voor jou kan betekenen: https://www.synology.com/nl-nl/support/nas_selector

Ik heb inmiddels meer dan 109.000 foto’s. Daarvan kunnen er best heel veel weg en dat kost veel tijd. Ik heb ook nog een andere hobby en moet mijn tijd goed verdelen anders gaat het weer ten koste van mijzelf. Maar het is allemaal zo leuk… Ondertussen wil ik dit blog ook actueel houden, dus hier nog wat foto’s van de vorige maand:

Zodra het kouder wordt komen de fazanten weer in de tuin waarbij ze ook gewoon in het voederhuisje komen. De haan blijft altijd op afstand, maar de vrouwtjes zijn best brutaal. Deze foto heb ik door het keukenraam gemaakt.

Ik plaats ook wel foto’s op Instagram en volgens mij staan deze daar ook al op, maar ik laat ze hier ook nog even zien:

De gaai houdt ook, net als ik zag bij kool- en pimpelmezen, de zonnepitten tussen zijn poten vast en maakt ze open met zijn snavel.

Tot de volgende keer.

3 thoughts on “Grote schoonmaak”

 1. Wijze raad Lenie en oh zo waar!!
  Zorg voor een (gespreide) opslag, want ooit gebeurt het jouw ook en ben je je foto’s kwijt 🙁
  Ook ik heb al jaren een NAS en zoals jij zegt; het is een prima oplossing voor al je belangrijke data.
  Helaas heb ik de laatste tijd geen fazanten meer in de tuin.
  Geniet ervan.
  Groet uit Stieltjeskanaal,
  Geert

 2. Klopt Tiny, jou ken ik ook uit die tijd net als anderen. Leuk toch? Je hebt het ook goed voor elkaar.

 3. Ik had van weblog wel alle foto’s opgeslagen, maar inderdaad zie je in de loop der jaren wel betere foto’s. Door de jaren ook gewisseld van camera. Maar leuk om terug te zien.
  Heb ook duizenden foto’s verdeeld op 2 externe schijven. Een hele uitzoekerij om het te sorteren, maar 3 maanden been in gips en ik heb me niet verveeld destijds 😉
  Mijn blog bij WP staat er nog wel, word ook nog wel bekeken, maar bloggen doe ik al jaren niet meer. Er is weinig animo meer voor, jammer. Want eigenlijk leuker dan FB, heb er veel leuke contacten en ontmoetingen mee gemaakt. Groetjes

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.