Kleur en kalibratie

Sinds ik mijn nieuwe computer heb, een iMac, ziet “alles” op mijn beeldscherm er zo mooi uit. Dat wil zeggen, levendiger kleuren en zo. Doordat ik de laatste tijd een paar foto’s had gemaakt van mooi gekleurde luchten vroeg ik naar de mening van mijn ega. Toen ik meekeek op zijn laptop schrok ik me rot… mijn mooie levendige, warme foto was helemaal lichter geworden…. Inmiddels heb ik op meerdere Windows-computers gekeken, wat een verschil! Nu zit ik met een dilemma: zijn mijn foto’s zo mooi levendig als mijn iMac me laat zien óf zijn ze zo bleekscheterig als ik op de Windows-computers zie?

Ik besloot een printertest te doen. Bij mijn “oude” computer had ik een Eizo monitor en die was gekalibreerd. De afdrukken uit de printer waren precies zoals ik bedoeld heb. Laatst nog een mooie foto van de Aletsgletsjer (vakantie 2010) op canvas laten printen. Die is echt heel mooi geworden, al zeg ik het zelf. Maar nu heb ik een probleem. De prints zijn nu echt niet zoals ik ze wil hebben. Het is vervelend om te moeten zeggen, maar mijn iMac spiegelt mij alles mooier voor dan het is… Als ik alleen maar op mijn scherm zou kijken, zou me dat niet boeien verder. Maar mijn foto’s komen soms op internet en ook wil ik op de fotoclub natuurlijk goed voor de dag komen 😉

Dus nu moet ik uitvogelen hoe ik mijn iMac kan kalibreren. Heb al ergens gelezen dat dát niet meevalt. Er is software voor met een apparaatje maar dat is ontzettend duur. Heeft iemand hier ervaring mee? En een tip voor mij? Voorlopig red ik mij wel door de foto’s via een andere computer te ontwikkelen, maar dat is wel wat omslachtig.

Nou ja, in ieder geval hier een foto van maandagavond, genomen in het Lofar-gebied toen de zon net onder was. Deze vind ik zelf mooi wat betreft de kleuren. Hij is voor een deel ontwikkeld op een Windows-computer, dus nu ben ik benieuwd naar reacties.

(Belichting: handmatig (M), sluitertijd: 0,4 sec. op statief, diafragma F20, 17 mm.)

5 thoughts on “Kleur en kalibratie”

 1. Hoi Lenie,
  Je hebt ook zulke goede PC schermen hoor, de Mac is geweldig maar gelukkig niet de enige 🙂 Die kun je ook met de Spyder kalibreren, zie http://www.datacolor.eu/en/products/monitor-calibration/spyder3pro/index.html Ik heb dat ding al heel lang, doe mijn laptop er ook mee en de afdrukken zijn zoals ik ze op scherm zie. De kalibratie gaat snel en gemakkelijk, de software is gebruikersvriendelijk. Kom hier nu terecht, ben zelf ook nog maar kort terug van vakantie.
  Groetjes, Joke

 2. Hoi Lenie,
  Ik vind het een mooie foto, maar moeilijk om iets over de kleur te zeggen als je geen vergelijk hebt.
  Ik heb geen Imac, dus ik kan je helaas ook niet helpen om het probleem op te lossen.
  groetjes, Lia

 3. Hoi Lenie zoals ik deze foto bekijk is ie erg mooi op mijn laptop.
  Levendige kleuren

  Dat was best schrikken zoals je het beschrijft.
  Heb hier helemaal geen ervaring mee dus kan je geen raad geven.
  Ik hoop dat je een modus vindt om dit probleem goed op te lossen.
  Groetjes 🙂 Aly

 4. Hoi Lenie, bij deze foto is het moeilijk te zien of de foto licht of donker is op mijn computer.
  Ik zie nog net enige doortekening in het groen op de voorgrond.
  Prachtig dat late avond licht.
  Heb je hier een polarisatiefilter gebruikt?

  Heb even terug gekeken bij vorige upload`s en die zijn inderdaad wat flets bij mij.
  Groetjes Greet

 5. Ik was pas geleden bij Foto Meilink in Emmen, daar kun je een callibratieapparaat huren. Of het ook geschikt is voor een iMac weet ik niet.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.