Kraanvogels!

Even zoeken, maar gevonden! Maar liefst 14 kraanvogels! We wisten ongeveer de plek waar ze de afgelopen twee dagen gesignaleerd waren. Met Google maps op de telefoon dacht ik het gebied gemakkelijk te kunnen vinden. Maar… omdat het zo afgelegen is had ik geen goede ontvangst, dus geen goede kaart om ons te oriënteren. Op een gegeven moment zag ik een paar zwanen en daar zijn we even gestopt om de telefoon de kans te geven de kaart te laden. Ik zoomde in op het gebied achter de zwanen en meende schapen te zien… maar die ene leek wel een struisvogel…

Stel je voor dat…. nee, ik kon me eigenlijk niet voorstellen dat we inderdaad kraanvogels zouden aantreffen.
In de hele omgeving zijn boeren druk op het land bezig. Geen ideale situtatie voor trekvogels om even te landen en wat te fourageren. We dachten, nu de zon weer schijnt, zijn ze vast verder getrokken. Kraanvogels horen niet thuis in Nederland, ze zijn hier echt zeldzaam! Op www.vogelvisie.nl las ik de volgende informatie:

Kenmerken Kraanvogel (Grus grus)

Het verenkleed is grijs van kleur
De kop is zwart met een brede witte streep achter het oog
Boven het oog bevindt zich een kale, rode vlek
Het achterlichaam is bezet met lange, afhangende sierveren
 
 

Omschrijving

De kraanvogel komt in Nederland bijna alleen als doortrekker voor, waarbij de vogels in gestrekte linies of in V-formaties overvliegen. In de vlucht is de kraanvogel door de grootte te verwarren met de blauwe reiger, maar de kraanvogel onderscheidt zich doordat kraanvogels in tegenstelling tot reigers vliegen met een gestrekte hals. Op de grond is de kraanvogel door de lange, afhangende staartveren en de koptekening met geen enkele andere vogel te verwarren.

In de broedtijd laten kraanvogels een indrukwekkende baltsdans zien, waarbij de vogels onder andere heen en weer lopen en met gespreide vleugels in de lucht springen. In de broedtijd is ook de luide trompetterende roep te horen. Door afname van het aantal vochtige broedgebieden is de populatie kraanvogels in Europa sterk afgenomen, waardoor er ook minder vogels door Nederland trekken.

We besloten een stukje verder te rijden om dichter bij te komen. Dat betekende dat we een stukje langs een afwateringskanaal moesten lopen en toen zagen we ze:

Totaal 14 kraanvogels, prachtig om te zien! Doordat ze een best eind van ons vandaan waren kon ik ze, ondanks het maximale van mijn telezoomlens (150-500 mm) niet superscherp in beeld krijgen. Uit één foto heb ik twee kraanvogels geknipt en op 100% gezet, op deze foto zijn de afhangende staartveren namelijk goed te zien:

Plotseling stegen de kraanvogels op om een eindje verder weer te landen en verder te gaan met het eten van gras:

Na een poosje vloog er luid gakkend een groep ganzen over en de kraanvogels stegen weer op en vlogen een paar rondjes boven ons:

Het was een prachtig gezicht om ze zo te zien wegvliegen!

4 thoughts on “Kraanvogels!”

 1. Dat is echt geweldig deze serie die je hebt kunnen maken, zijn je goed gelukt, zeker de vogels tijdens de vlucht.
  Machtig mooi, jou dag was weer goed denk ik.
  Gezellige zondag en groetjes.

 2. Hallo Lenie,

  Bedankt voor je reactie om mijn website.
  Ik zie dat je de kraanvogels gevonden hebt. Zo te zien zaten ze op een andere plek dan dat ze deze week zaten. Vind je het ook niet geweldig om deze vogels te zien? Je hebt ook nog gelukt gehad dat de zon scheen. Mijn foto’s waren gemaakt in de mist.

  Trouwens, je hebt een hele mooie site en hele mooie foto’s.

  Johan

 3. Hoi Lenie,
  Kicken hoor zoveel kraanvogels zien.
  Wat zijn ze mooi!
  Leuk om je foto`s te zien,
  groetjes Greet

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.