Landschappen

Soms valt het op hoe mooi de lucht is. Dan zie je een aparte wolk, of is de lucht mooi van kleur.  De afgelopen tijd heb ik een paar keer de moeite genomen om een landschapsfoto te maken. Even wat anders dan vogels fotograferen. Je moet er echt tijd voor nemen om een goede compositie te zoeken en dan wil ik ook de camera het liefst zo instellen dat ik zo min mogelijk hoef na te bewerken.

Om 7:30 uur in het Lofargebied
Om 7:30 uur in het Lofargebied
Regenboog
Regenboog, om  ongeveer 20:00 uur
Bargerveen, 14:30 uur
Bargerveen, 14:30 uur

Soms is er het mooi om een foto in zwart/wit te maken. Dat heb ik gedaan afgelopen week bij Exloo. De lucht was erg mooi en de aardappelen bloeiden volop. Op de een of andere manier sprak het mij aan.

Wolkenpartij bij Exloo, 14:00 uur
Wolkenpartij bij Exloo, 14:00 uur

Vaak wordt gezegd dat je het best foto’s kunt maken rond zonsopkomst of zonsondergang omdat het licht dan het mooist is. Midden op de dag kan het licht heel hard zijn. Maar als je zo’n mooie lucht midden op de dag ziet, wat belet je dan om een foto te maken? Niets toch? Ik vind het mooi 😉  Er zijn veel van die regeltjes bedacht om richtlijnen te geven voor composities en dergelijke. Eén daarvan is om iets op de voorgrond te plaatsen in je beeld waardoor je meer diepte creëert. Dat vind ik altijd lastig hier op het Drents/Groningse platteland want het is hier erg vlak. Als je een aardappel- bieten of maisveld ziet, dan zijn het lange rijen van hetzelfde. Probeer dan maar iets op de voorgrond te zetten… niet eenvoudig. Er zijn fotografen die schitterende landschapsfoto’s maken en zij maken dan ook veel gebruik van filters om een bepaalde sfeer te creëren met prachtige resultaten! Maar ik gun mij daar vaak de tijd niet voor.

Misschien moet ik dat toch eens anders doen, maar dat houdt dan ook in: heel vroeg opstaan… Keuzes, keuzes!

 

 

3 thoughts on “Landschappen”

 1. Ik ben maar een hobbyfotograaf en mijn foto’s zijn meestal ook op natuurlijk wijze gefotografeerd. Ik heb wel enkele filters, maar gebruik die haast nooit. Ik neem daar ook niet echt te tijd voor om telkens met filters bezig te zijn! Ik heb dan het gevoel heel veel te missen of kansen voorbij te laten gaan! Ik heb nu wel twee camera’s, dat ook al om niet steeds te moeten wisselen van lens, wat voor mij een voordeel is, maar het nadeel is dan dat je twee camera’s moet mee sjouwen. Keuzes, keuzes… 😉
  Jouw landschapsfoto’s zijn heel mooi, ondanks het vlakke land! Vooral de waterlandschappen, maar ook regenbogen spreken me aan.
  Groetjes, Heidi

 2. Tja, filters behoren ook niet tot mijn foto uitrusting…
  Ieder z’n keus natuurlijk, maar ook ik zie prachtige landschapsfoto’s voorbijkomen, alleen door het gebruik van filters i.c.m. een heftige nabewerking heeft het weinig meer met de realiteit te maken.
  Ook keuzes keuzes… 🙂
  Jouw foto’s spreken me daarom meer aan.
  Groet, Geert.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.