Nieuw jaar, nieuwe kansen

Allereerst wens ik iedereen die mijn blog leest het allerbeste voor dit nieuwe jaar. Vooral veel gezondheid want als dat hapert dan wordt al het andere ook lastiger. Een nieuw jaar biedt weer nieuw perspectief. Je gaat toch weer eens nadenken over allerlei dingen die misschien niet zo goed zijn of waren. Nieuwe kans om het beter te doen toch.

Zo kamp ik al jaren met overgewicht wat zich niet eenvoudig laat veranderen in een ‘normaal’ gewicht. Er zijn mensen die heel gemakkelijk zeggen: je eet het allemaal zelf op. Alsof je de hele dag zit te schransen. Dat doet pijn, zo’n opmerking, want dat is juist niet zo. Ik vergeet zelfs vaak om wat te eten, vooral tussen de middag. In mijn herinnering ben ik altijd te dik geweest. Maar als ik dan foto’s zie van toen ik jong was, dan was dat helemaal niet zo. Of het is mij aangepraat, of het zit tussen mijn oren ;-). Bijvoorbeeld: toen wij getrouwd zijn 34 jaar (!) geleden, woog ik 58 kilo…. Dat zit diep in mijn geheugen gegrift. Tijdens twee zwangerschappen kreeg ik zwangerschapsdiabetes. De eerste keer is dit pas  na 8 maanden ontdekt. Maar toen was het hek al van de dam en woog ik dik 20 kg meer. De tweede keer ging het net zo, ondanks een ‘dieet’. Uiteindelijk is het jojoën hierna begonnen. Dus suiker is het probleem, terwijl ik al jaren en jaren geen suiker gebruik, tenminste het niet zelf toevoeg. Want het probleem is dus dat heel veel producten (zoals brood) veel koolhydraten bevatten en laten dat nou de suikers zijn die je net niet moet hebben. Omdat ‘men’ zei dat vet en suiker niet goed was, ging je daar meer op letten. Veel ‘light’ producten  waarvan achteraf weer is gebleken dat het helemaal niet goed was. En vet heb je juist wel nodig. Kortom, een wirwar van adviezen en wetenschappelijke beweringen die later weer niet waar bleken te zijn.

Feit is dat ik verschillende problemen heb met mijn gezondheid waarvan ik hoop dat die minder worden als het eindelijk eens zou lukken om flink af te vallen. In de loop van de jaren heb ik, net als iedereen met overgewicht, zo veel diëten en methodes geprobeerd dat ze niet op één hand zijn te tellen. In de praktijk viel ik dan in een paar maanden tijd hooguit 10 kg af en bleef dan stilstaan. Nooit doorbrak ik meer een in mijn ogen ‘magische grens’.  Dan sluipen oude gewoontes (te weinig variatie bijvoorbeeld) er weer snel in en heb je die kilo’s er het volgende jaar weer bij. Een paar jaar geleden ging ik naar een diëtiste en die gaf mij een handreiking naar een koolhydraatarm dieet. Dat werkte in het begin prima. Ik viel weer af en voelde me beter. Totdat ik een operatie moest ondergaan en daarna een tijd rustig aan moest doen en niet alles zelf kon. Geleidelijk viel ik weer in oude gewoontes en daar ging het weer de ander kant op. Alsof mijn lichaam alles vast wil houden voor als het ooit eens nodig mocht zijn…

Daarna ben ik online een koolhydraatarm programma gaan volgen. Elke week kreeg ik een weekoverzicht met wat je de volgende week zou kunnen eten. Dat was ook goed te doen, alleen zat er ontzettend veel herhaling in. Dat vind ik niet fijn, een paar keer per week hetzelfde eten. Het kan voor een keer wel als dat zo uit komt, maar niet elke week. Deze methode heeft me wel veel inzicht gegeven in wat je wel maar vooral beter niet kunt eten.  Wat ik enorm heb gemist de afgelopen tijd met het koolhydraatarm eten was fruit. Gewoon een lekkere frisse appel bijvoorbeeld, daar kon ik echt zin in hebben. Maar dat was niet van toepassing in bovengenoemde methodes want fruit bevat veel suiker en dat moet je dus niet hebben.

Afgelopen december dacht ik er over na hoe ik het in het nieuwe jaar eens zou aanpakken. Met de feestdagen in het vooruitzicht is het toch allemaal lastiger en dan kijk je uit naar het nieuwe jaar. Iemand tipte mij om eens te gaan lezen over Paleo. Dat is ook een koolhydraatarme manier van eten maar gebaseerd op hoe de mens in de oertijd at, dus ook met fruit! Tegenwoordig is onze voeding allemaal zo bewerkt, dat er haast niets te koop is wat nog puur natuur is, behalve in speciaalzaken. Het zou juist andersom moeten zijn! Het is te veel om allemaal over te schrijven, lees het zelf maar op internet als je het interessant vindt, er is genoeg informatie. In elk geval sprak het mij enorm aan. Het biologische eten, daar ben ik echt een voorstander van. Alleen toen het indertijd modern werd zeg maar, irriteerde de term mij enorm. Want biologisch, dat is toch gewoon normaal, zoals wij het in onze eigen tuin verbouwden? Waarom moet dat allemaal duurder zijn dan al dat bewerkte voedsel in de supermarkten? Voordat ik over Paleo had gelezen konden we, als lid van het Drents Landschap, vlees kopen van een Schotse Hooglander. Als dat niet biologisch is? Maar het ging mij om gezond, onbewerkt vlees zonder antibiotica en vooral vers! Zo heb ik ook online biologische kip besteld (gewoon: koopeenkip.nl). Dit past allemaal zo goed in het Paleo verhaal dat het al niet meer moeilijk was om aan te beginnen.

Samengevat: de kop is er af. Deze week ben ik begonnen en ik zal -als een soort therapie voor mijzelf- hier ook de resultaten bekend maken af en toe. Ik gooi mijzelf hiermee enorm in het diepe, geef me helemaal bloot, geheel tegen mijn gewoonte in, maar ben er aan toe. Dus ik hoop dat mijn lezers mijn steun in de rug willen zijn en dat ik over een jaar twee foto’s kan tonen. Eén van vóór ik hier aan begon (die heb ik al gemaakt) en één van hoe het dan is.

Dit is denk ik het eerste blog van mij ooit, zonder een foto.  Maar dat is niet erg. Dit moest ik even kwijt en met de foto’s komt het goed, want:

Op initiatief van Joke Beers-Blom doe ik mee aan een 52 weken fotografie project. Elke week een foto van een ander onderwerp. Een leuke uitdaging. Joke ken ik via mijn weblog. Ze reageerde jaren geleden op een foto van mij en gaf mij tips en adviezen hoe ik mijn foto’s kon verbeteren. Ik heb veel van haar geleerd en omdat ze ook boeken schrijft, een aantal boeken van haar in de kast staan. Leuk!

Het blog hierna start ik met het 52 weken fotografie project.

Groeten, Lenie

6 thoughts on “Nieuw jaar, nieuwe kansen”

 1. het zou mijn verhaal kunnen zijn. Ooit prachtig weer op gewicht gekomen maar toen kwam de kanker in mijn leven en de medicatie maakte me weer dik. Heel frustrerend…. Mijn valkuil is vermoeidheid, dan ga ik eten, van suiker word ik nog moeier…hoppa, de cirkel is rond. Maar de zon schijnt en ik ga zo even een km of 5 wandelen. Succes, ik volg je!!

 2. Hallo Lenie,

  een moedig blogje zeg en uiteraard succes met jouw voornemen.

  Groet, Geert

 3. Hoi Lenie,

  Wat een herkenbaar verhaal.
  Ook ik heb lang met hetzelfde probleem geworsteld.
  Ben een jaar of vier geleden aan jouw nieuwe manier van koolhydraatarm eten begonnen.
  Er is bij bij toen 18 kg afgegaan en afgebleven.
  En net zoals je het beschrijf vooral dat stukje fruit is zo’n traktatie op zijn tijd.

  Ik wens je heel veel sterkte en succes.
  Heb vertrouwen in jezelf dan komt het echt goed.

  Groetjes, Karina

 4. Sterkte en succes. Heel herkenbaar allemaal.
  Ik moet het ook weer oppakken. Gewoon gezonder eten en niet snoepen, want ook het bewegen gaat hier niet pijnloos.
  Maar ik ben nog al een snoeper, dus ik hoop als ik dat achterwege laat en op mijn voeding let. Dat er ook wat kilo’s af gaan, het zit me ook echt in de weg nu. Ooit Atkins gedaan en 18 kilo afgevallen, woog toen inderdaad weer 57 kg , zoals ik als jonge meid woog, dat is niet meer haalbaar nu. Maar naar de 70 kg zou wel fijn zijn. We gaan ons best doen.

 5. Hoi Leentje, bedankt voor je reactie! Inderdaad heb ik niet geschreven over bewegen. Ik dacht dat komt nog wel, maar nu even niet. Want… daarin ben ik behoorlijk beperkt. Eerst door bijna twee jaar last van hielspoor, nu kamp ik met een slijmbeursontsteking in een heup. Juist door meer te bewegen kreeg ik dat. Vandaar dat ik het lastig vindt op dit moment om er over te schrijven. Want ik heb er zelf geen baat bij…

 6. Wauwwww dat jij je zo blootstelling geeft! Knap hoor. Ik wens je heel veel succes! Ik ben m’n leven lang ook al aan het jojo-en dus ik ken het probleem. Wat ik niet zo zie in jouw blog is het onderdeel bewegen.. Ik heb daar zelf in het verleden erg veel baat bij gehad..

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.