Norderney

We kwamen zaterdag aan op Norderney, een Duits Waddeneiland. We waren benieuwd hoe het daar zou zijn in vergelijking met onze eigen Waddeneilanden. Het eilandgevoel is heerlijk, daar houden we van. Maar uiteindelijk concludeerden we wel dat het bij ons beter toeven is. Dat heeft meerdere oorzaken: we vonden de mensen gemiddeld erg onvriendelijk, fietspaden zijn er niet of in combinatie met wandelpaden en het ontbreekt er ook aan gelegenheden om eens even een kop koffie te nuttigen. Maar de natuur was er prachtig, daar waren we het ook over eens! Hieronder een fotoverslag van het vervolg van het vorige blog:

koolzaad

Ook in Noord-West Duitsland zagen we veel koolzaadvelden, dit is bij Rysum in de buurt van Emden.

vuurtoren

Het is bijna een uur varen vanaf Norddeich. Je ziet Norderney steeds goed liggen met de vuurtoren goed in zicht.

appartementen

De Duitse Waddeneilanden staan vooral bekend als kuuroorden
vanwege de pollenarme en zuurstofrijke zeelucht en het mineraalrijke zeewater. Er komen veel mensen met allergieën en huidaandoeningen naar de eilanden voor een kuur en er is dan ook een aparte kliniek voor. Aan de ene kant van het eiland is vooral bebouwing, de natuur is aan de andere kant. We bezochten tijdens een fietstocht eenmalig het strand aan de Noordzee.

bankje

Voor de rest fietsten we vooral door de duinen langs de oostgrens en de Waddenzee. Daar was een fietspad over een dijk waarbij je aan weerskanten de vogels kon bekijken maar vooral ook horen. De scholeksters waren bijzonder luidruchtig! Verder waren er honderden brandganzen, grauwe ganzen (die al veel jongen hadden) en wat rotganzen. Terug bij de camper ‘s avonds zaten er veel zanglijsters op het veldje achter de camping. Teijo heeft daar zelfs een beflijster gezien en (op de rug) gefotografeerd, maar het witte befje was nog zichtbaar. De lijsters waren duidelijk op trek. We zagen nog een poos een buizerd zitten met een kraai als gezelschap en daarna werd het al gauw donker.

buizerd

Zondagochtend vroeg heb ik een rondje gelopen door de duinen achter de camping. Het licht was mooi en er zongen veel vogels. Eerst zag ik een konijntje in het vroege zonlicht:

konijn

Al snel hoorde ik mijn eerste braamsluiper van dit jaar. Het was even zoeken want ze zijn goed in verstoppertje:

braamsluiper

Even later een fitis:

fitis

Groepjes scholeksters vlogen luid krijsend door de lucht:

scholeksters

Vanuit een ooghoek zag ik ineens iets bewegen, ik keek opzij en daar lag een damhert bok mij aan te staren… ik schrok me rot, die had ik echt niet verwacht op het eiland!

damhert bok

Hij ging al snel in de benen en ik liep maar gauw verder…

bok
bok

Later op de ochtend gingen we een rondje fietsen en kwamen eerst door een stukje bos. Al gauw hoorde ik het zachte geluid van goudhaantjes en we zagen ze van de ene boom naar de andere gaan. Heel snel en beweeglijk, en lastig te fotograferen. Toch een paar foto’s die wel leuk zijn, bij de eerste lijkt de goudhaan in te schatten hoe hoog die boom is:

goudhaan

en even later piept weer achter een takje vandaan:

goudhaan

We fietsten verder om nog een keer het pad langs het wad en de kwelders te volgen. Honderden brandganzen weer, net als veel scholeksters, grauwe ganzen met jongen maar ook tapuiten zagen we nu. Een vrouwtje konden we goed fotograferen en we zagen haar een konijnenhol in gaan. Het is bekend dat tapuiten daarin broeden, leuk om te zien! Ze had eerst een worm gepakt en bracht die naar binnen.

tapuit
tapuit
tapuit vrouw

Af en toe zagen we een rotgans tussen de brandganzen:

rotgans

Plotseling hoorden we een ander geluid: een grote groep goudplevieren streek neer om te foerageren:

goudplevieren

Ze zijn nu in hun zogenaamde prachtkleed:

goudplevier

Aan de waterkant stond vrouw grutto en de man liep aan de overkant. Een prachtig gebied voor de grutto’s hier, hopelijk doen ze het goed!

grutto vrouw
grutto man

Een tapuitenman stond daar ook op de uitkijk, het stikt er van de konijnen en hun holen, dus voor tapuiten is het er ideaal:

tapuit man

Naast de witte kwikstaarten zagen we ook een paar gele kwikstaarten:

gele kwikstaart

In de duinen leven veel fazanten, vaak zagen we alleen de kleurrijke hanen, maar soms een koppeltje:

fazanten

Vlak voor de terugreis genoten we nog een poos van een torenvalk die aan het jagen was. Pas thuis op de computer zag ik dat hij een prooi vasthoudt: een hagedis of een slang?

torenvalk met prooi

Al met al een paar leuke dagen gehad!

One thought on “Norderney”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.