Oehoe’s

Als je van vogels houdt dan let je automatisch ook op bijzondere soorten. Een mooie website om te volgen is daarbij uiteraard waarneming.nl. Maar ik ben niet altijd in staat om achter alle bijzondere soorten aan te gaan, ik wil dat ook niet want dat is letterlijk een gejaag. Er zijn mensen die het hele land doorkruisen op het moment dat ergens een melding is van een bijzondere soort. Op zich heb ik er wel bewondering voor dat men dat wil en kan doen! Maar ik ben tevreden met wat ik voor de lens kan krijgen binnen redelijke afstand.

Als de gelegenheid zich voordoet dat we ergens anders in het land moeten zijn dan kijk ik altijd even ‘wat er in de buurt zit’. Zo waren we afgelopen weekend met de camper in Noord-Brabant voor een afspraak (onze camperbelevenissen kun je volgen op ons gezamenlijk blog). Niet direct in de buurt, maar wel te doen voor ons omdat we er voor ons plezier op uit waren, had ik de oehoe in de steengroeve bij Winterswijk op het oog. Deze prachtige uil stond al lang op mijn wensenlijstje.

Het leuke is dat er een tijdje terug een melding kwam van de boswachters in Sellingen, voor ons dichtbij. Er was een oehoe gehoord! Maar om die te zien te krijgen, dat valt nog niet mee.
Daarom gingen we naar de steengroeve en op aanwijzing van anderen zagen we de vrouw al gauw zitten. Wat een schitterend dier! Ik had de telescoop mee omdat een telelens van 400 mm niet gauw toereikend is op zo’n afstand. Door de telescoop zag ik dat de oehoe ook 2 jongen had. Prachtig!

oehoe met jongen

De twee jongen zitten links achter de oehoe. Grijze pluizebollen.
Iemand anders zag ineens de man oehoe ook zitten, deze is iets kleiner. Maar hij zat achter een struik en was niet mooi in beeld. Maar toch. Wil je graag een oehoe zien, zie je er eigenlijk vier! Hoe mooi is dat…

oehoe man

Als je even let op de gele poten onderin beeld, dan vind je ‘m wel. Geen duidelijke foto, met de telefoon door de telescoop en dan ook nog achter takken. Maar als je daar staat en dit ziet, dat is zo mooi!

Een oehoe is de grootste uil ter wereld lees ik op de website van de vogelbescherming. Het vrouwtje is 67 cm hoog en het mannetje 61. De oorpluimen alleen al zijn 8 cm. En dan die gele ogen… ik vind ze geweldig!

 

 

 

One thought on “Oehoe’s”

  1. Mooi Lenie. Super om mee te maken en de foto’s door de telescoop zijn goed. Een hele afstand dus. Ik begrijp dat je er zo naar toe kunt? Geen afgesloten terrein dus…
    Groet en fijn weekend,
    Geert

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.