Ontdekking in de tuin

Al wel een jaar of vijf hebben we in de vijver de zwanenbloem (Butomus umbellatus), een prachtige plant als hij bloeit. Maar dat deed ‘ie dus nooit zodat we alleen maar wat groene sprieten zagen. Een paar jaar geleden heb ik van een kennis een bakje echte Grunneger klaai gekregen. Dat moest een zwanenbloem hebben volgens hem. Maar ook dat leek niet te helpen. Tot mijn ega bij het tuinieren ineens een bloem zag afgelopen week:

zwanebloem

De zwanenbloem is een beschermde plant en groeit goed in voedselrijk water heb ik gelezen. Dus waarschijnlijk doet ‘ie het nu goed bij ons omdat we de vissen flink voeren als het warmer is dan 20 graden!

Verder zie ik nog niet veel vlinders in onze tuin. Pas sinds een paar dagen bloeit de vlinderstruik, misschien komt het daar van. Deze is erg laat dit jaar. Maar nu met die bewolking is het natuurlijk niet erg aantrekkelijk voor vlinders. We hebben inmiddels ook de rode zonnehoed (waar ze Echinaforce van maken) gepoot, daar komen ook wel insecten op af, dus ook vlinders hoop ik.
Ik heb wel de gehakkelde aurelia (polygonia c-album) gespot:

gehakkelde aurelia

Bij de vijver is altijd wat te zien, bijvoorbeeld deze waterjuffer. Het zou een lantaarntje (Ischnura elegans) kunnen zijn, dat weet ik nooit precies met deze beestjes. Er zijn zo veel soorten, daar kun je ook wel een studie van maken mocht je dat willen. Lijkt me wel interessant, maar het ontbreekt me altijd aan tijd….

lantaarntje

2 thoughts on “Ontdekking in de tuin”

  1. Prachtig de zwanebloem Lenie de libelle en vlinder
    heb je super op de plaat gezet.
    Onze vlinderstuik is ook laat en veel vlinders zie ik ook niet. 🙁
    Het is een geduldwerkje hoor die fladderaars te fliepsen. :-))))
    Groetjes 🙂 Aly

  2. Ik was vergeten deze site in m’n reader te zetten (ik ondervind gelukkig geen problemen met web-log): ik heb je weblog helemaal bijgelezen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.