Sorteren en weggooien

Helaas loop ik enorm achter met het uitzoeken van mijn foto’s. Maar af en toe kan ik er toch een mooi poosje mee bezig zijn en dat heeft dan gelijk goed resultaat. Want het geeft weer ruimte op de schijf! Al mijn foto’s staan op een NAS, een fijn opslagsysteem dat ook automatisch een back-up maakt. Tijdens het opschonen kwam ik weer een aantal foto’s tegen die ik nog niet hier geplaatst had (al weer veel te lang geleden), dus bij deze.

In september waren we in Denemarken. Daar zijn bonte kraaien heel gewoon, net als bij ons de zwarte kraaien. Ik vind het leuke vogels:

bonte kraai

Toen we aan de Ringkøbing Fjord stonden zagen we witte vogels zwemmen in de verte. Met behulp van verrekijker en telescoop zagen we dat het zeekoeten waren. Leuk, een nieuwe soort! We hebben gewacht tot er eens eentje wat dichterbij kwam (was alsnog ver weg).

zeekoet

Bij nader inzien bleek er ook nog een andere soort te zwemmen, een alk:

alk

Deze heeft een kortere en dikkere snavel. Altijd mooi om een ‘nieuwe soort’ te scoren voor mijn lijst. Hier kun je zien welke soorten (264) ik allemaal heb gefotografeerd. Graag zou ik van elke vogel een topfoto hebben maar dat gaat niet altijd lukken natuurlijk. Mocht ik een betere foto maken dan vervang ik de oude weer.

Weer in eigen land zijn ook de pimpelmezen weer mooi om te zien:

pimpelmees

Op Texel zagen we voor het eerst een strandleeuwerik, er zat ook maar één. Heel tof om die dan ook te vinden! Weer een nieuwe soort:

strandleeuwerik

Steenlopers zijn ook altijd fotogeniek:

steenloper

Tureluur:

tureluur

Bij de camper hadden we steeds een roodborstje, alsof het voorjaar was, zo zong deze:

roodborst

En dat terwijl ik al snel de eerste koperwiek zag, een echte najaar/wintervogel in ons land:

koperwiek

Tijdens een excursie via BirdingHolland kreeg ik eindelijk eens een velduil voor de lens. Zelfs meerdere velduilen waren er aan het foerageren. Wat ontzettend mooi om te zien!

velduil

velduil

velduil

velduil

Honderden foto’s heb ik gemaakt van de velduilen… en ook honderden weer weggegooid tot er nog zo’n 200 overbleven…

Keuzes, keuzes…

Maar ja, als je vogels wilt fotograferen is een snelle camera wel handig, die maakt dan al gauw minstens 10 foto’s per seconde tegenwoordig, dus kun je wel nagaan hoe dat gaat. 

Het is zo heerlijk om mee te maken, de euforie van zo’n soort te zien en te kunnen fotograferen, heerlijk!

In november genoot ik van een aantal goudhaantjes en vuurgoudhaantjes:

goudhaan

vuurgoudhaan

In december zag ik een man blauwe kiekendief, ook een hele mooie soort die regelmatig in onze omgeving te zien was:

blauwe kiekendief man

Voor het eerst sinds een aantal jaren zag ik in de tuin weer ringmussen. Helaas geen foto van, maar wel weer fijn om ze te spotten. Wij voeren de tuinvogels nagenoeg elke dag. Daar profiteren ook veel Turkse tortels van:

Turkse tortel

Bij deze stond ik er zo dicht op dat ik de vogel niet helemaal in beeld kon krijgen…

Dit was de laatste (vogel)foto van 2022. 

2 thoughts on “Sorteren en weggooien”

 1. Wat maak je toch prachtige foto’s!
  Elke keer weer genieten van de schitterende details en de rustige achtergrond.
  Ik herken het gevoel van een vogel te vangen in de camera en zelfs in de verrekijker, heerlijk gelukt!

 2. Klinkt mij bekent in de oren… sorteren en weggooien 😊
  Als je een leuke soort voor de lens hebt, ga je ervoor en je hebt zomaar 100 foto’s of meer.
  Mooie soorten Lenie, vooral strandleeuwerik en natuurlijk de velduil. Erg gaaf overzicht.
  Groet, Geert

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.