Steppekiekendief

De laatste tijd zag ik regelmatig op waarneming.nl een melding dat er een steppekiekendief was gezien in onze omgeving. Door allerlei omstandigheden was ik nog niet zo ver gekomen om ook eens een poging te ondernemen de vogel te spotten. Hij zwerft notabene rond in een gebied waar ik zo’n 500 meter vandaan gewoond heb, maar toen was het daar alleen nog maar landbouwgrond. Nu wonen we er zo’n 6 km vandaan, dat valt ook nog erg mee.
Het gebied grenst aan het Lofar gebied in ons mooie Drenthe.

Er zijn heel veel buizerds te zien en ook een bruine kiekendief zag ik laatst. Bij het fotograferen van dergelijke roofvogels loop je tegen een aantal dingen aan: ten eerste je beschikbare materiaal, zoals een behoorlijke telelens op je camera. Met een pocketcamera redt je het over het algemeen niet, of je moet het geluk hebben dat die vogel vlak voor je neus gaat zitten, maar dat is een zeldzaamheid. Meestal zitten de vogels een behoorlijk eind van je af of vliegen ze hoog in de lucht. Verder is het natuurlijk erg handig als je de roofvogels van elkaar kunt onderscheiden. Nou zijn daar tegenwoordig handige “apps” voor op de iPhone bijvoorbeeld. Maar dan nog blijft het (vind ik) erg lastig. Hier liep ik gisteren ook tegenaan. Ik had een aantal foto’s van (dacht ik) de steppekiekendief gemaakt, maar achteraf bleek dat ik ‘m op slechts twee foto’s heb staan! Zelfs een “gewone” buizerd heb ik er voor aangekeken.

Maar aangezien de steppekiekendief als “zeer zeldzaam” in Nederland wordt aangevinkt, ben ik erg blij dat ik ‘m op mijn lijstje bij kan schrijven!

Op mijn foto’s staan twee vogels, de grote is een buizerd en de kleinere is dus de steppekiekendief.

3 thoughts on “Steppekiekendief”

 1. Wat een geweldig moment Lenie
  Prachtige roofvogel.
  Proficiat met deze mooi vangst.
  ­čÖé

 2. Mooi zeg !!!
  Je hebt ze in ieder geval op de foto gezet.
  Is vaak zo dat je dan inderdaad niet ver genoeg komt met je lens.
  De eerste is toch goed gelukt.
  Groetjes

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.