Tuincadeautje

Een witte wereld vanmorgen, alles zit onder een witte rijplaag, “ruige rijp”:

Rijp

Op internet lees ik: bij mist zweven de fijne waterdruppeltjes in de lucht. Daalt de temperatuur onder nul, dan raken die waterdruppeltjes onderkoeld. Ze bevriezen zodra ze ergens tegenaan botsen. In dat geval spreken de weerkundigen van ruige rijp. Deze vorm van neerslag komt minder vaak voor dan rijp doordat daarvoor behalve vorst ook mist nodig is. Het komt wel op uitgebreidere schaal voor dan rijp en kan de natuur een sprookjesachtig aanzien geven. Wanneer de mist zich geruime tijd weet te handhaven en de temperatuur onder het vriespunt blijft, kan de ruige rijp tot een laagje van enkele centimeters aangroeien. De aangroeiing gaat tegen de richting van de wind in. Bij lichte nevel en geringe wind worden naalden gevormd.

Tijdens het voeren van de tuinvogels kwam ineens een grote bonte specht voorbij… wat een mazzel dat ik de camera om mijn nek had. In slow motion heb ik een foto gemaakt in de hoop dat ‘ie niet bij de minst of geringste beweging er vandoor ging.

Grote bonte specht

Er waren opvallend veel vogeltjes vanmorgen: geelgorsjes, koolmezen, pimpelmezen, mussen, eksters, tortelduiven, merel en┬ároodborst heb ik gezien. Maar deze specht vind ik toch wel het allermooist…

4 thoughts on “Tuincadeautje”

 1. Mooi op de foto gekregen, ben er een beetje jaloers op.
  Heb hem hier nooit in ons tuintje gehad, wel bij mijn schoionmoeder, maar de foto was toen niet gelukt.
  Prachtige vogel, zeker zo met de rijp.
  Groetjes.

 2. Prachtige foto! Hier was ook wel wat rijp vanmorgen, maar ben er niet aan toe gekomen om er een foto van te maken.
  Wat gaaf dat je die specht er zo goed op hebt gekregen!

  groetjes, Lia

 3. Zo fraai berijpt was het hier gisteren niet, prachtig! De specht is echt prachtig, kan me voorstellen dat je heel blij met die foto bent, het is een schoonheid!
  Groetjes, Joke

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.