Vlinders in Frankrijk

Hier in Nederland zag ik dit jaar veel witjes en ik hoopte in Frankrijk wat meer andere soorten te zien. Maar ook daar vlogen in  hoofdzaak witjes. Toch zag ik een paar andere vlinders. Het waren er slechts drie, maar twee van de drie vlinders die ik in Frankrijk zag had ik nog nooit eerder gezien. Dus die zijn een mooie aanvulling op mijn “vlinderalbum“. De eerste was een “Staartblauwtje” (Cupido arcades). Ik wist dit eerst niet, maar na wat speurwerk kwam ik daar achter. Toen bleek dat dit vlindertje in diezelfde periode in Maastricht een paar keer gezien was, wat een bijzonderheid was want het vlindertje was al 80 jaar uit Nederland verdwenen! (Zie:http://www.natuurbericht.nl/?id=6572). Erg leuk dat ik ‘m in Frankrijk per ongeluk tegen kwam:

Cupido argiades

Het volgende vlindertje was een Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni), dit is een algemene standvlinder die verspreid over heel Europa voor komt:

Gonepteryx rhamni

Tot slot nog een soort die hoort tot de overdag vliegende nachtvlinders, de “Spaanse vlag” (Euplagia quadripunctaria):

Euplagia quadripunctaria

De Spaanse vlag valt onder de “Habitatregeling”:een richtlijn van de Europese Unie waarin aangegeven wordt welke soorten en welke typen natuurgebieden (als leefgebieden voor soorten, habitats) beschermd moeten worden door de lidstaten. Toch ook een leuke waarneming!

2 thoughts on “Vlinders in Frankrijk”

 1. Dag.

  Wij zijn deze ook tegengekomen in Frankrijk op een wandelingetje om Le Loroux, waar we verbleven. Rechts van Fougères bij Rennes in de buurt. Bij ons zat het nog strakker tegen elkaar. Helaas kan ik geen foto bij sluiten.

  Leuk dat ik nu weet hoe het heet, ik vermoedde al wel dat het een nachtvlinder was door de vorm.

  Vriendelijke groet
  Marian

 2. Gisteren zag ik weer wat fladderen maar vandaag zie ik weer niets..(
  De spaanse vlag is wel heel bijzonder Lenie.
  Die heb ik nog nooit gezien.
  Heel mooi…
  Gr.:) Aly

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.