Vogels en vorst

Vanaf januari begon ik weer eens mijn vogelsoortenlijst op Waarneming.nl te checken. Even opletten of er leuke soorten in de buurt zijn die er anders niet zijn. Zo was dat het geval met de grote zaagbekken. Ik zag er 2 in het kanaal Buinen-Schoonoord bij Bronneger, een mannetje en een vrouwtje:

Grote zaagbek

Op de terugweg naar huis zag ik kramsvogels en putters:

Kramsvogel

Putters

Een paar dagen later zag ik een melding van een zeer zeldzame zwartkeellijster in Scheemda. Wij zijn er op een mistige vrijdag heen gereden. Ik heb ‘m hier al eens geplaatst maar moet eigenlijk nog een keer gaan voor een betere foto… Van achter het keukenraam vermaak ik mij regelmatig met roodborsten (er zijn vaak twee tegelijk), pimpelmezen en koolmezen. Ook de merels komen dicht bij huis.

Roodborst

Koolmees

Roodborst

In het Dagblad van het Noorden stond laatst een artikel over de grote zilverreiger. Deze soort was jaren geleden vrij zeldzaam maar je ziet hem de laatste jaren haast overal. Ze vallen mooi op met hun witte verenpak. Ik zag deze net landen en het licht valt mooi op de vleugels:

Grote zilverreiger

Op de grond was het ook wit, maar dan van de vorst:

Vorst

Op het dakraam van onze slaapkamer zag ik op een ochtend een mooi vorstgordijn. geen patroontje is gelijk, wat een wonder van de natuur:

Vorst op het dakraam

Langs de rand van een pad bij Exloo zag ik een groene specht:

Groene specht

Het beestje was heel alert, bij het minst of geringste geluid vloog hij weg, kwam wel steeds terug maar ik durfde niet dichterbij te gaan.

Koperwiek

Tussen de struiken rommelde nog een koperwiek, die had ik op die plek niet verwacht. Door al die takken krijg je gewoon geen goede foto’s, maar de momenten zijn niet minder waard. Even eruit om vogels te kijken. Ik hoop dat het buiten binnenkort opknapt, want ik krijg de kriebels!

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Vogels en vorst”

  1. Je hebt gelijk Lenie, als de zon weer begint te schijnen gaat het ‘kriebelen’.
    Leuk zeg, die grote zaagbekken. Erg mooie vogels om te zien.
    De groene specht…. ook prachtig. Zien is nog wel te doen, maar fotograferen is een ander verhaal. šŸ™
    Groet, Geert

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.