Ze zijn er weer

Waar ik elk voorjaar naar uitkijk: blauwborsten en andere vogels die terugkeren van hun overwinteringsplek. Zo zag ik de eerste boerenzwaluw al.  Meestal is het de laatste week van maart dat ik de eerste blauwborst weer hoor. Maar dit jaar niet, pas gisteren was het raak. Zodra ik de eerste tonen hoor van deze zang… geweldig moment!!

blauwborst

Vandaag zag ik de eerste tapuit (vrouwtje) weer in het Lofargebied. De tapuit is voor zover bekend, de verst trekkende zangvogel. Het is een bedreigde soort en staat op de Rode Lijst.

tapuit

Wat ook mooi was de afgelopen week, is dat ik weer een nieuwe soort op mijn vogellijst kon plaatsen. In de Veenhuizerstukken bij Stadskanaal zwom een mannetje witoogeend. Een zeldzame soort voor ons land.

witoogeend

En de eerste zomertaling van dit jaar heb ik ook weer gespot:

zomertaling

Wat gisteren ook een mooi moment was: ik hoorde en zag een ijsvogel. Deze flitste langs mij bij het Achterste Diep en ging verderop in het riet zitten. Op grote afstand natuurlijk, maar dichterbij gaan was geen optie want dan zou hij vast en zeker wegvliegen:

ijsvogel

Graspiepers zijn beter benaderbaar. Ze zitten, zoals de naam al aangeeft, vaak in het gras en broeden ook op de grond. Vandaar dat mensen hun honden aangelijnd moeten houden in de natuur! Helaas zijn er altijd hondeneigenaars die blijven roepen “mijn hond doet niets”…
Graspiepers zitten soms ook op borden en paaltjes en zijn dan mooi te fotograferen:

Baardmannen kun je ook in de winter zien, maar mijn ervaring is dat ze zich slecht laten zien. Regelmatig hoor ik ze in het riet. Als je dan een poosje blijft staan op één plek dan wil er nog wel eens eentje tevoorschijn komen. Eerst zag ik een mannetje scharrelen maar deze kwam niet goed tevoorschijn:

baardman

Toen ik weer voor me keek zag ik ineens een vrouwtje zitten, door de schutkleur viel ze haast niet op:

vrouw baardman

Ik krijg wel eens de vraag of ik mijn foto’s ook bewerk. Het antwoord is: nee… bij voorkeur niet. Alle foto’s maak ik zowel in jpeg (kant en klaar uit de camera) als in RAW (onbewerkt). Ik zie ze dus naast elkaar in Lightroom, het fotoprogramma dat ik gebruik. Dit programma biedt een hele goede manier om je database bij te houden. Maar door de pijnklachten in mijn handen kan ik niet zo veel met de computer bezig als ik wel zou willen. Daarom ben ik blij met de jpeg foto’s zoals die uit mijn camera komen want daar hoef ik niets aan te doen. 
Er zijn veel (natuur)fotografen die zweren bij het fotograferen in RAW. Ze vinden zelfs dat je dat móet doen. Nou, ik vind van niet. Want zoals de jpegs uit mijn camera komen krijg ik ze niet ontwikkeld vanuit RAW. Zal aan mij liggen, maar ik ben blijk dat het niet nodig is. Gelukkig hoef ik de kost er niet mee verdienen en is het een heerlijke hobby!

3 thoughts on “Ze zijn er weer”

  1. Mooi soorten Lenie. Blauwborst heb ik ook al gezien, maar nog niet gefotografeerd (dit jaar) Ook de witoogeend is natuurlijk erg gaaf. Mooi blog 👌
    Groet, Geert

  2. Prachtig. Niet alleen de foto’s maar vooral ook de verhaaltjes. Het blijft genieten, die voorjaarsnatuur en de zingende vogels.

  3. Prachtige foto s Lenie! Je moet wel veel geduld hebben om zulke mooie vogels te vinden en ondanks de pijn in je handen dit blog te kunnen maken!
    Groetjes en veel liefs van Anne en Mineke.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.