3 Soorten futen

Op de zelfde dag dat ik de zwarte ibis en witwangstern zag, heb ik ook voor het eerst een geoorde fuut gezien. De “gewone” fuut is vrij bekend en die zwom er ook rond, maar de “geoorde” kom je zo maar niet tegen. Dus ook deze geoorde fuut kon ik aan mijn vogellijst toevoegen en wel als nr. 125! In het gebied zag ik ook nog een dodaars, ook dit is één van de 6 futensoorten die we in Nederland rijk zijn. Op deze website (klik) vind je over alle 6 futensoorten meer informatie.

De eerste futen die ik zag, was een ouder met nog 1 jong. Het jong herken je aan de gestreepte kop. Het was erg leuk om te zien hoe de ouder steeds opnieuw een visje opdook en hoe het jong daar dan om bedelde. Steeds werd het visje aan het jong overhandigd.

Er valt nog veel te leren in de grote wijde wereld!

En dit kleine beestje is een dodaars, zowel in enkel- als in meervoud heet deze futensoort “dodaars”. Een erg klein beestje dat vaak meer onder dan boven water zit. Het viel niet mee om deze op de foto te krijgen, er stond ook veel wind waardoor het hoge gras voor de lens heen en weer zwiepte. Dat is dus die groene vlek rechts in beeld.

Tot slot de “geoorde fuut”. Helaas niet al te dicht bij kunnen komen, maar voor mij een mooie waarneming!

Zo is er altijd wat te genieten in de natuur.

One thought on “3 Soorten futen”

 1. O ziet hier weer te genieten Lenie,
  Wat een heerlijke dag!
  Ik heb er ook wel leuke foto`s bij.
  Moet het nog een beetje uitwerken ….. Bijna 400 plaatjes
  Fijn weekend hoor.
  🙂

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.