Artrose is geen slijtage

Dat moet eens gezegd worden, want als iemand het woord “artrose” hoort, dan volgt steevast: “o, versleten”. Niet dus.
Vandaag werd ik met de neus op de feiten gedrukt omdat het mij zelf aan gaat. Al een aantal jaren heb ik er last van, maar soms (nu dus ook) behoorlijk erger. Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten (bij mij in de vingers en duim) langzamerhand verdwijnt. Na verloop van tijd kunnen er gaten in het kraakbeen ontstaan en ook kan het bot vergroeien. Dan is er ook nog Poly-artrose, een gecompliceerder en uitgebreidere vorm waarbij de artrose dus in meerdere (poly) gewrichten voor komt. Heb ik dus …

‘t Is niet mijn bedoeling om hier mijn klaagliederen neer te zetten, maar ik hoor zo vaak het woord “slijtage” dat het goed is om hier eens aandacht aan te besteden vind ik. Meestal als je hoort dat iemand artrose heeft, dan gaat het om knie of heup. In de handen hoor ik eigenlijk niet zo veel. Ben best benieuwd hoe anderen dat ervaren. Het betekent veel pijn, en omdat je “alles” met je handen doet, geeft het ook problemen met werk en huishoudelijk werk.
En ik moet er niet aan denken als ik mijn fotocamera niet meer vast kan houden. Gelukkig is er hulp in de vorm van reumatoloog, medicijnen, injecties, reumaconsulente, ergotherapeut, fysiotherapeut, verzuimwacht, arboarts, werkgever… de bal is aan het rollen! Wat overkomt mij, ik ben hartstikke moe van al het gedoe!

Verder ben ik mij heel erg bewust van het feit dat er ziekten zijn die veel erger zijn, waarvan je weet dat het een aflopende zaak is vanwege die ziekte. Dat is duizend maal erger. Maar soms heb je even genoeg aan je zelf. Dat moment heb ik nu. En ik moest het even kwijt 😉

Dus ik ging even de tuin in en observeerde mijn vogeltjes:

vrouw vink:

man vink:

mussenfamilie:

geelgors:

3 thoughts on “Artrose is geen slijtage”

 1. Snap je gevoel precies, er zijn inderdaad ergere dingen, maar in jou geval speelt dit nu voor jou. En als je eenmaal in die mallemolen zit, kan je daar heel moe van worden.
  Herken het ook wel, je wil van alles en kan dat niet. Ik zit hier net zo al 3 mnd met mijn voet, wat trouwens wel gecontroleerd is op artrose of reuma of jicht.
  Hoop dat het snel beter gaat en zeker dat je de dingen die je graag doet kan blijven doen.
  Sterkte en beterschap !
  Groetjes

 2. Nou, dat is niet zo’n mooie mededeling. Het is een ziekte die veel lichamelijke beperkingen en pijn kan veroorzaken. Gelukkig zijn er tegenwoordig medicijnen die het proces kunnen vertragen. Ik wens je veel sterkte.

 3. Hoi Lenie, welkom bij de club! Ik weet precies wat je bedoelt, heb het nl. zelf ook in mijn vingers en mijn schouders, duimen (nog) niet. Een pink kan al een paar jaar niet meer krom, maar kan nog wel typen, dat weer wel gelukkig. Gelukkig gaat bij mij het fotograferen e.d. ook nog prima, huishoudelijke dingen wat minder. Gaat heel goed met medicijnen, ‘s zomers gebruik ik die tot op heden niet omdat het bij warmte veel beter gaat. Heb het tot op heden met de huisarts en röntgenafdeling afgekund, HA biedt mij prima hulp en tot op heden is dat gelukkig afdoende. Ben ook van plan het zo te houden! Maar die opmerkingen over slijtage, daar reageer ik allang niet meer op, als ze dat zo graag willen denken gaan ze hun gang maar! Het is tot op heden goed onder controle te houden en ik hoop dat zo te houden! Probeer zoveel mogelijk te fietsen en te wandelen om te voorkomen dat de rest nog stijver wordt dan het al is.
  In eerste instantie vond ik het heel moeilijk te accepteren, maar er is geen keuze dus ben ik tot de conclusie gekomen er het beste van te maken, lukt inmiddels prima. Ik hoop dat dit bij jou ook gaat lukken, het gevoel van het even kwijt te moeten, genoeg aan jezelf te hebben, komt me zeer bekend voor! Sterkte ermee!
  Groetjes, Joke

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.