Deel 2 Vogelhut Vledder: boomklever

De boomklever  is een beetje een gedrongen vogel met opvallende kenmerken zoals de zwarte streep over het oog en de apart gekleurde buikveren.

20141101-boomklever

Het voedsel bestaat voornamelijk uit insecten die de boomklever zoekt door met de snavel in de boombast te hakken. Hierbij klimt de boomklever als enige Nederlandse vogel ook met de kop naar beneden omlaag.

20141101-boomklever-2

Behalve insecten worden vooral in de winter ook noten en zaden gegeten. De vogel breekt noten soms open door ze in een spleet te klemmen en er met de snavel op te hakken. In het najaar legt de boomklever een ruime wintervoorraad van zaden en noten aan. Het nest van de boomklever wordt bijna altijd in een boomholte gebouwd. Hierbij maakt de vogel de grootte van de ingang precies op maat, te kleine openingen worden groter gehakt, terwijl te grote openingen gedeeltelijk dichtgemetseld worden met een mengsel van modder en speeksel (tekst: Vogelvisie.nl).

20141101-boomklever-3

Ik vind het een leuke vogel, in mijn omgeving heb ik ze nooit gezien. Wel in naburige dorpen bij de bossen.

20141101-boomklever-4

Ook een boomklever waardeert een bad op z’n tijd 😉

 

 

5 thoughts on “Deel 2 Vogelhut Vledder: boomklever”

  1. De boomklever heb ik dagelijks in mijn tuin.
    Dit is een hele mooie serie

  2. Och de rest van mijn reactie staat er niet…….
    Dit is heerlijk nagenieten Lenie.

  3. Mooie serie van de boomklever. Weet ze hier in de buurt ook wel te zitten.
    Je had een mooie dag, prachtig licht!

  4. Mooie serie Lenie van deze prachtige vogel. Dertig jaar geleden zag je hem nooit in Drenthe. Wel op de Veluwe. Ze houden van wat oudere bossen met veel dood hout. De twee stormen in de jaren zeventig hebben hem in de kaart gepeeld. In vogels van Drenthe (1982) lees ik: “zeer schaarse tot schaarse broedvogel. Mogelijk doortrekker, winter en Zomergast in zeer klein aantal. In 1980 werden er in onze provincie slechts 8 to 10 broedparen geteld.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.