Vogels kijken en fotograferen vanuit een vogelhut in Vledder

In maart 2013 ben ik samen met fotoclub vriendin Aly naar een vogelhut in Vledder geweest om vogels te observeren en te fotograferen. De hut is te huur voor dagdelen via http://www.centrumvoornatuurfotografie.nl/.
Wij vonden het voor herhaling vatbaar en zo togen we afgelopen zaterdag voor dag en dauw naar Vledder. Het was weer genieten, heel wat vogelsoorten kwamen voorbij, waarvan ik er af en toe 1 soort laat zien:

20141101-glanskop

Als eerste een glanskop (of een matkop). Glanskoppen en matkoppen zijn erg moeilijk te onderscheiden. Vanwege het lichte vlekje op de bovensnavel denk ik aan glanskop. Zodra dat zeker is via waarneming.nl laat ik het weten. We zagen vier van deze vogeltjes telkens fourageren en ruzie maken met boomklevers en koolmezen.

20141101-glanskop2

En een keel opzetten dat ze kunnen! Verder kunnen ze, zo klein als ze zijn, heel goed voor hun eigen portie voer zorgen:

20141101-glanskop3

20141101-glanskop4

Je moet er soms wel wat voor over hebben om iets te bemachtigen:

20141101-glanskop5

Na alle inspanningen is het lekker badderen:

20141101-glanskop6

En weer lekker opdrogen in de zon:

20141101-glanskop7

Aan de foto’s is goed te zien dat het licht op de plek erg varieerde, wat soms een heel mooi effect gaf. Er zat nog vrij veel blad aan de bomen. Aan de ene kant is dat een nadeel omdat het blad veel licht kan tegen houden. Dankzij het feit dat de zon zo heerlijk scheen, hadden wij er geen last van dat het te donker was. Er was altijd wel een plek waar het licht mooi op viel. Wel moesten we dan het moment afwachten dat er een vogel juist daar ging zitten natuurlijk.

Andere soorten die ik daar heb gefotografeerd zijn: boomklever, merel man en vrouw, roodborst, gaai, koolmees, ringmus, heggenmus, pimpelmees, grote bonte specht, sijs vrouw, vink man en vrouw en een geelgors. Heel wat vogels dus heel wat foto’s gemaakt. Bedankt voor het meelezen en kijken en tot de volgende keer!

 

 

 

5 thoughts on “Vogels kijken en fotograferen vanuit een vogelhut in Vledder”

  1. Prachtige foto’s! En wat leuk om zo geheel toevallig te weten te komen over de vogelhut in Vledder, nota bene bij mij ‘om de hoek’…! Ik ga er meteen werk van maken 🙂

    Dank en groet,
    Noortje Russel

  2. Mooi Lenie. Doet mij denken aan vroeger toen ik samen met mijn broer in een zelf gemaakte schuilhut vogels keek op de Hoendelose heide. Ik gok op een glanskop. Lichte armpenbaan ontbreekt. De matkop zit gemiddeld in vochtiger bossen dan de glanskop en komt bijna nooit op voederplekken.

  3. Mooie foto’s. Inderdaad mooi licht gisteren met de zon. Helaas hier in de tuin nog weinig vogels,ja de mussen en mezen en de gaai. Maar nog niet de speciale vogels die in de winter komen.
    Wel de moeite waard geweest in de vogelhut, leuk !

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.