Eindelijk warmer

Vandaag komt het kwik eindelijk hoger en regent het eens niet. Wat een verademing! Alhoewel wij ondanks de vele regen best actief zijn geweest, is het toch fijner als het niet regent en niet zo hard waait.

Met minder wind en wat zon laten de kleinere vogeltjes in het riet zich ook veel beter zien. Eerst even verslag van de afgelopen weken.

Wij zijn met de camper op stap geweest, daarover kun je lezen op WIJCAMPEREN.NL en daar heb ik ook wat geschreven over bijzondere vogels die we gezien hebben. Maar ook op dit blog wil ik er wat van laten zien.

Als eerste de voor ons land zeer zeldzame lammergier. Er verbleef een jong vrouwtje in de buurt van Lemele, op de Archemerberg. Wij kwamen er zowat langs met de camper dus het was niet zo moeilijk om hier even langs te gaan. De vogel was goed te vinden. (klik op de foto’s voor een grotere weergave).

lammergier

De spanwijdte van de vleugels is bijna 3 meter! Dat is wel even wat anders dan een pimpelmees bijvoorbeeld! Men verwacht dit soort vogels vaker in ons land in de toekomst, vanwege de klimaatverandering. Ik zou zeggen: laat maar komen…

Wij gingen na dit korte bezoek verder naar de gekozen camperplaats, onder aan de Sallandse Heuvelrug. De volgende ochtend was het plan op zoek te gaan naar korhoenders. Dat viel niet mee uiteraard want deze vogels laten zich niet zo gauw zien. Maar wij hadden mazzel… er was een boswachter met een vrijwilliger op de juiste locatie. Zij hadden inmiddels twee mannetjes horen roepen, wij hoorden er ook één toen we ter plekke waren. De boswachter ging op een gegeven moment weg en de vrijwilliger vermaakte ons met mooie korhoenderverhalen. Net toen wij de moed opgaven nog een korhoen te zien (het regende inmiddels weer), riep de vrijwilliger ineens: korhoen! Wij weer terug, we waren net bij de fietsen, en ja hoor, op het topje van een den zat een mooie korhoen haan. Ver weg natuurlijk, maar ach wat wil je ook. Het zou helemaal een wonder zijn als dat dier voor onze neus ging zitten!

Dit was wel even heel erg genieten natuurlijk! Na een korte show vloog de haan van zijn uitkijkpost naar de grond en hebben we ‘m niet meer gezien of gehoord.

korhoen vliegt weg

Wij vervolgden onze fietstocht, gauw weer naar de camper. Onderweg zagen we nog een boompieper:

boompieper

Ook een ree met een jong, het jong helaas niet op de foto gekregen:

ree

Al met al een mooi begin van de dag! Na een paar dagen in deze omgeving gingen we naar Maastricht. Daar stonden we bij een jachthaven. Daar vlakbij was ook een natuurgebiedje, veel vogelsoorten waaronder de zeldzame orpheusspotvogel. Deze soort had ik al eens gezien en gefotografeerd, dus de druk was niet zo hoog om deze opnieuw te ‘scoren’. Gezien de harde wind was dat haast niet te doen, we hebben ‘m wel gehoord maar niet gezien.

Een paar waterhoentjes had een nest gebouwd en inmiddels waren drie jongen geboren. De ouders waren nog bezig het nest te verstevigen. Een mooi gezicht:

waterhoen gezin

De jonkies zijn eerst best lelijk, maar het worden uiteindelijk toch nog mooie vogels:

jonge waterhoentjes

De laatste avond zijn we nog een rondje gaan lopen door het natuurgebied. We zagen nog heel wat vogels daar, zoals:

zwartkop
Zwartkop
grasmus
Grasmus

Het was inmiddels al na 20:00 uur dus niet zo licht meer. Ik zag vijf jonge staartmezen buitelen en de ouders zaten ook in de buurt, ze waren zo snel… niet te fotograferen haast.

staartmees
Staartmees
heggenmus
Jonge heggenmus
torenvalk met prooi
Torenvalk met prooi

En vlak bij de camper, even na 21:00 uur zagen we deze man groene specht:

groene specht
Groene specht man

Afgelopen week, vanuit de auto zag ik deze boompieper op een paal:

boompieper
Boompieper

In het Lofargebied zag ik dat twee stel knobbelzwanen inmiddels jongen hadden, 2 x 7 pullen, wat een mooi gezicht. De ene groep zat nog op het nest en de anderen zwommen al rond:

jonge knobbelzwanen
Jonge knobbelzwanen

Een jonge roodborsttapuit zat in de regen te wachten op voer van z’n ouders:

jonge roodborsttapuit
Roodborsttapuit jong

Vanmorgen reed ik een rondje door het Lofargebied en zag de volgende vogels:

Bosrietzanger
Bosrietzanger

Verder heb ik een poos genoten van een roerdomp….

roerdomp

Deze geheimzinnige moerasvogel laat zich ook niet altijd gemakkelijk zien. Vanmorgen zat ‘ie lekker te hoempen en de veren op te schudden:

roerdomp

Tot slot vanmorgen nog een andere prachtige vogel gezien, geen nieuwe soort voor mij, maar wel betere foto hiervan: een grauwe kiekendief man:

grauwe kiekendief man

Kortom, het was weer genieten!

2 thoughts on “Eindelijk warmer”

  1. Ja…. de Lammergier… mooi hoor. Ben zelf niet geweest maar wat een gaaf beest. Je bent wel een bofkont hoor; ziet ze daar alweer een Roerdomp. 😁
    Mooi blog weer Lenie.
    Goed weekend, Geert

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.