Nog steeds koud…

Tjonge wat zie ik er naar uit dat de temperatuur buiten eens wat omhoog gaat. Na twee ‘warme’ maar gelijk ook weer drukkende dagen is het al weer gedaan met het mooie weer. Deze regen en hoge luchtvochtigheid slaat letterlijk op de spieren en gewrichten.

Gelukkig trekken veel vogels zich er niks van aan en komen ze gewoon na hun overwintering terug. Vandaag heb ik een mooie waarneming gedaan en ik begin daarom dit blog met de roodpootvalk. Voor ons land geen algemene maar een zeldzame soort. Ze broeden ook niet in ons land. Sinds eind april zit er een vrouwtje in het Bargerveen. Daar ben ik vandaag eens gaan kijken en de vogel zat netjes op een paal te poseren!

roodpootvalk

In 2012 zag ik een roodpootvalk bij Smeerling, daar heb ik een bar slechte foto van, dus dit is wel een hele verbetering voor mijn album!

Veel rietvogels zijn terug en de rietzangers laten zich al weer flink horen. Vandaag zag ik weer een kleine karekiet, deze dook steeds naar beneden en kroop dan weer omhoog. Toch wel op de foto gekregen:

kleine karekiet

Gele kwikstaarten kun je nu ook goed zien, ze vallen erg op met hun felgele borst:

gele kwikstaart

Vorige week had ik ook een leuk natuurmoment. Ik zat in de auto in het Lofargebied toen ik ineens uit een ooghoek iets zag bewegen. Liep daar een roerdomp over straat! Een roerdomp is een soort reiger die een erg schuw bestaan leidt. Je krijgt deze niet gauw te zien. Dus ik schrok wel even. Voorzichtig de autodeur open en foto’s maken natuurlijk, door de voorruit gaat dat niet. Gelukkig liep de roerdomp erg rustig en had ik de gelegenheid om deze vogel eens in z’n geheel te fotograferen in plaats van alleen z’n kop tussen het riet! Het was wel een echt genietmoment!

roerdomp

En hier een uitsnede:

roerdomp

Als het de oppasdag is voor de oudste kleinkinderen dan mogen ze kiezen wat we gaan doen voor “leuks”. Ze hebben briefjes gemaakt met allerlei dingen zoals spelletje, vogels kijken, geocachen, etc. Vorige week trokken ze ‘vogels kijken’ en zo gingen we met z’n drieën op pad. We zagen vier hazen rondjes rennen. Dat was een leuk gezicht:

vier hazen

Ook zagen we gele kwikstaarten en nog véél meer… Maar tijdens het vogels kijken kregen we melding dat er een nieuwe geocache te vinden was in onze woonomgeving. Daar moesten we natuurlijk wel even achteraan. Zo deden we op die dag verschillende activiteiten.

‘s Avonds ben ik nog met Teijo door het Lofargebied gereden en hij zag ineens een bosruiter, het begon al donker te worden:

bosruiter

Zoals eerder vermeld doen wij ook aan geocaching. Daardoor kom je soms op plekken waar je anders zo aan voorbij rijdt. Ook in je eigen woonomgeving is zoveel moois te zien. Het is een ware ontdekkingstocht vaak. Erg leuk om te doen en leerzaam ook. Zo kwam ik bij de hunebedden terecht bij Drouwen/Bronneger. Het was best een mooie dag en ik vind deze foto ook mooi geworden:

hunebedden

De vlinders die overwintert hebben komen zodra de zon schijnt weer in beeld. De dagpauwoog is zo’n overwinterende soort:

dagpauwoog

Die dag zag ik ook weer voor het eerst een grasmus:

grasmus

En een fitis:

fitis

Het was opnieuw genieten van een blauwborst:

blauwborst

In april hadden we twee weken vakantie en we zijn met de camper langs de kust gegaan. Het verslag hiervan staat op onze website . Voor het eerst waren we in de Biesbosch, wat een prachtig gebied ook! Daar hoorden en zagen we ook voor het eerst, cetti’s zangers. Een heel hard geluid maakt dit vogeltje. Helaas waren ze ons te snel af en hebben we er nog geen foto van. Hopelijk gaat dat ooit een keer lukken!

Tijdens die vakantie waren we ook een paar dagen op Texel. Daar zat (en nog steeds geloof ik) een zwarte zeekoet in de haven van Oudeschild. Een zeer zeldzame vogel voor ons land. Het is bijzonder dat deze zo lang in de haven rondzwemt. Hij is inmiddels in zomerkleed, helemaal zwart met een witte vlek op de voorvleugel, maar wij hebben ‘m gezien in winterkleed:

zwarte zeekoet

Op Texel heb je veel plekken waar je, zonder ze te verstoren, vogels kunt kijken en vaak ook van heel dichtbij. Dat is echt genieten.

grutto
Grutto
lepelaar
Lepelaar
Kemphaan (met worm)
middelste zaagbek
Middelste zaagbek

We kwamen ook in de buurt van de Amsterdamse Waterleidingduinen en hebben dit gebied dan ook weer eens bezocht. De vele damherten vervelen nooit:

damhert
damhert

Ook hoorden en zagen we hier een boomleeuwerik:

boomleeuwerik

We waren ook in Zeeland, aan het strand bij Zoutelande:

zee bij Zoutelande

En met deze laatste foto ben ik weer waar ik de vorige keer gebleven was, qua datum. Bedankt voor het lezen en kijken en tot de volgende blog.

2 thoughts on “Nog steeds koud…”

  1. Dat is ook wat Geert, ik wist niet dat je daar was! Anders had ik je even gesproken natuurlijk. Op zo’n plek maak je gauw even een praatje, Hans ken ik ook niet ;-). Er waren meerdere mensen, al heb ik daar verder niet op gelet. Volgende keer beter! De valk liet zich heel mooi zien vond ik. Bedankt voor je reactie.

  2. Lekker veel te kijken in jouw blog Lenie en tja… de Roodpootvalk is toch m’n favoriet. De Roerdomp is natuurlijk een goede tweede. 🙂
    Ik was op het zelfde moment als jouw in het Bargerveen. Je stond naast Hans Verhoeven. Wat een gaaf vogeltje zeg en goed te fotograferen ook nog.
    Fijn weekend,
    Geert

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.