Nog steeds huiszwaluwen…

Net als vorig jaar rond deze tijd zijn er nog steeds huiszwaluwen hun jongen aan het voeren. Naar verwachting vliegen ze in oktober uit voor hun grote reis naar Afrika.

Op de website van de Vogelbescherming lees ik dat de huiszwaluw op de zogenaamde “rode lijst” staat. De huiszwaluw heeft daarbij de code “GE” gekregen, dat betekent:

Gevoelige soorten
Soorten die stabiel of toegenomen zijn en zeer zeldzaam zijn en soorten die sterk tot zeer sterk zijn afgenomen en algemeen zijn.

In dit geval denk ik dat de huiszwaluw bij de eerste categorie hoort want ze zijn alleen al hier in de buurt in grote hoeveelheden aanwezig! Als je nagaat dat wij dit seizoen drie nesten aan ons huis hebben, die alledrie zeker twee keer jongen hebben voortgebracht, dan is deze soort toch niet aan het afnemen? Stel dat ze per nest 4 jongen hadden, dat is dus al zo’n 24 jongen alleen al bij óns huis. Ook wel te zien aan al die poep! Daar moeten we volgend jaar iets op verzinnen. Toevallig zag ik net hoe dat gaat: het jong keert zich om en in plaats van het koppie zie je dan het kontje en dan floept “het” er zó uit…. Maar die jonkies zijn erg schattig, dat wel 🙂

2 thoughts on “Nog steeds huiszwaluwen…”

  1. Wat leuk dat er nog steeds jonge huiszwaluwen zijn. Volgens mij heb in nog geen huiszwaluw op de foto staan….dat wordt dan een doel voor volgend jaar.

  2. Ik heb sinds mijn jeugd nooit weer een huiszwaluw gezien… . Hetzelfde geldt hier voor boerenzwaluwen: die nestelen ook meer dan voldoende in de stal.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.