Vogelexcursie

Vandaag zijn we op pad geweest met Martijn van Birding Holland. Een uilen en roofvogelzoektocht deze keer. Het was een winderige dag maar gelukkig droog. Als eerste zagen we een buizerd, later nog een aantal meer. Ook een aantal blauwe kiekendieven zagen we, net als een bruine kiekendief.

In een bos zat een bosuil:

bosuil

Het was bewolkt en dat had natuurlijk invloed op de foto’s. De iso waarde moest flink omhoog. 

Een eindje verder in het bos zagen we een grote bonte specht, en ach, die hebben we ook in de tuin :-). Maar… toen we hoorden dat er ook andere bonte spechten (middelste en kleine) in de buurt konden zijn, waagden we het een rondje door het bos te lopen. Op een gegeven moment werd een middelste bonte specht gehoord… en gezien! Een nieuwe soort voor ons, heel erg leuk! 

middelste bonte specht

De kleine bonte specht liet zich niet zien helaas.

We reden een stukje verder en vonden een boom met daarin heel wat ransuilen. Ze zaten lekker te relaxen maar hielden ons goed in de gaten.:

ransuil

ransuil

Na een tijdje reden we verder richting het Lauwersmeergebied. Grote groepen ganzen zaten op de weilanden. Heel veel brandganzen zagen we, maar ook rotganzen. En tussen één zo’n groep rotganzen vond Martijn een prachtige roodhalsgans! 

roodhalsgans

We kwamen uiteindelijk terecht bij de plek aan de kust waar velduilen zitten. Hier troffen we eerst nog een torenvalk, en toen de velduilen.  Nou… ze zaten inderdaad: op de grond. Er stond zo enorm veel wind dat we amper op de been bleven. Dus die vogels hadden groot gelijk dat ze op de grond zaten. Maar voor ons was dit wel even heel lastig fotograferen. Gelukkig waren er een paar mensen in de groep die al vlot een velduil zagen. Zodoende hebben we toch wat foto’s kunnen maken. Alhoewel, het zijn meer zoekplaatjes geworden. Maar toch:

velduil

velduil

Het was een heerlijke dag, lekker buiten en mooie vogels gezien. Lijkt zo’n excursie je ook wat, dat is dit echt een aanrader. Kijk daarvoor maar eens op BirdingHolland.

2 thoughts on “Vogelexcursie”

 1. Hallo Lenie,
  erg leuk, zo’n vogelexcursie. Ik zag dat er veel belangstelling voor bestaat en gezien jouw blog lijkt me dat logisch 👍
  Een bosuil zien en fotograferen is natuurlijk gaaf. In Eelde?
  Roodhalsgans en ook nog velduilen zien… de dag kan niet meer stuk toch?
  Groet uit Stieltjeskanaal,
  Geert

 2. Prachtig Lenie. Veel gezien en genoten van het buiten zijn zo te zien.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.