Weidevogelbescherming

Vanmorgen ben ik voor het eerst mee geweest met een groep vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe in het kader van weidevogelbescherming. We hebben een aantal kievitsnesten aangetroffen en ook heel veel kuiltjes met beginnende nesten.  De boerenlandvogels hebben het moeilijk door uitbreiding van bebouwing, aanleg van infrastructuur en intensiever gebruik van landbouwgronden. De vrijwillige weidevogelbescherming richt zich op het terugbrengen van verliezen als gevolg van agrarische activiteiten. Op het boerenland kunnen namelijk, met eenvoudige maatregelen, legsels en jongen gespaard worden ten gunste van het broedresultaat.

Dit is duidelijk een kuiltje:

20140325-IMG_0005

En hier ‘mijn’ eerste gevonden kievitsnest met eieren:

20140325-IMG_0013

Normaal gesproken loop je natuurlijk niet over zo’n boerenakker, maar wij als vrijwilligers hebben daarvoor een vergunning. Hier zie je een nest waar je toch zo aan voorbij zou lopen:

20140325-IMG_0011

Het was heerlijk om zo in het veld te lopen, prachtig weer want de zon scheen volop. Verder nog wat reeën gezien, en een haas. In het land troffen we ook een aantal hazenlegers aan. Ik ben nu al benieuwd wat we de volgende keer aan zullen treffen!

2 thoughts on “Weidevogelbescherming”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.