Zeldzame paddenstoel gevonden!!!

In oktober had ik een foto geplaatst op waarneming.nl van een in mijn ogen “vreemde” paddenstoel, wat leek op “rechte koraalzwam”:

Naar aanleiding van die melding kreeg ik een reactie dat het vermoeden bestond dat het hier gaat om de (let op) ZEER ZELDZAME KROONTJESKNOTSZWAM! Men vroeg mij de exacte plek aan te wijzen, maar dat gaat niet zo eenvoudig want ik woon in Drenthe en de paddenstoel zat tussen Zandvoort en Noordwijk. Maar als het moet dan lijkt het me nog wel grappig om te doen ook…. Maar dit weekend hebben we het al zo druk….

Op vroege vogels kun je vragen stellen over onbekende paddenstoelen en daar kreeg ik de volgende reactie:

Dit is overduidelijk een nieuwe vondst van Artomyces pyxidatus. De Kroontjesknotszwam werd voor het eerst door de natuurfotografe Jeanette Lauwen in Valkenswaard op een liggende stam van een (ratel)populier gefotografeerd. Haar waarneming werd in 2006 als eerste vondst voor Nederland (en België) erkend. Voor de historie van de met foto’s en/of herbariummateriaal gedocumenteerde waarnemingen, zie : http://forum.waarneming(…)/index.php/topic,36879 en voor een beschrijving en foto’s : http://www.soortenbank.(…)&menuentry=soorten : Multimedia.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer

Dit is toch wel heel apart of niet? Wij liepen toen met een gids en de hele groep was al voorbij toen ik dit plantje op een boomstam zag zitten. Ik heb toen nog aan een andere gids gevraagd of dit ook een soort paddenstoel was en dat werd bevestigd. In de gauwigheid een foto gemaakt die helaas (ik maak nooit weer “snel” een foto) niet scherp is!!!

3 thoughts on “Zeldzame paddenstoel gevonden!!!”

 1. Wat leuk om een zeldzame paddestoel te fotograferen.
  Maar of hij er nog staat, lijkt me sterk nu er een maand verstreken is.
  Maar het is wel een gezellig uitje natuurlijk.
  Succes en groetjes.

 2. Hoi Joke, Ja, best bijzonder he? Ik had, toen ik de naam van deze paddenstoel zocht, wel foto’s gezien van die zeldzame vorm maar ik dacht gelijk: dat kan nooit zo zijn, dat ik als amateur fotograaf zoiets tegenkom. Maar het blijkt toch zo te zijn. Wij zouden er zo weer naar toe kunnen gaan, maar de vraag is natuurlijk of het er nog zit! Het is een maand geleden, misschien is het nu wel drap… En omdat we zo’n drie uur moeten rijden (en weer 3 uur terug) is dat nogal een onderneming… Maar het kriebelt wel moet ik zeggen… Heb je soms zin om ook te kijken? 😉 Nemen we een snipperdag morgen ha ha.

 3. Jeetje wat gaaf! Zonder dat je het weet een zeer zeldzame paddenstoel te fotograferen! Dan is geotagging weer erg handig, kun je de exacte plek zo terug vinden. Ik heb zelf ook zo’n ding maar gebruik die alleen op vakantie, in dit geval zou het ook superhandig geweest zijn. Denk je dat je deze terug zou kunnen vinden?
  Groetjes, Joke

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.