Op Texel -deel 3: vogelsafari-

De derde dag op Texel, zaterdag, gingen wij op safari! Klaas de Jong, met Ajouad el Miloudi winnaar van het tv programma ‘In de ban van de condor” dat vorig jaar door de EO werd uitgezonden, organiseert deze vogelsafari’s. Klaas kwam bij toeval in dat programma terecht, maar dat is een ander verhaal. In ieder geval, Klaas is een enthousiaste, aardige en kundige vogelaar, die ons zo’n beetje alle vogels op Texel wilde laten zien in 1 dag 😉

We waren met een groep van zeven personen en Klaas reed ons rond over het eiland van vogel naar vogel. Natuurlijk ook even langs de vale gier die op dat moment weer in zijn boom zat:

20160528-valegier

Verder werd er nog een braamsluiper gezien.

Vlak bij de Horsmeertjes, in de Mokbaai, zagen we onder andere een grote groep rosse grutto’s:

20160528-rossegrutto

Ook waren er kleine mantelmeeuwen, lepelaars, rietzangers, bonte strandlopers, zilverplevieren, steenlopers, bontbekplevieren en grote sterns. Boven ons vloog een mannetje bruine kiekendief:

20160528-bruinekiekendiefman

en een aalscholver:

20160528-aalscholver

In het riet zat een aantal baardmannetjes, erg ver weg dus lastig voor een foto:

20160528-baardman

Ook het vrouwtje baardman zag ik, zij gaat zonder baard door het leven:

20160528-baardman-2

Langs het pad naar de Horsmeertjes zagen we allerlei vogels zoals: zomertortel, fitis en tafeleenden. De fitis:

20160528-fitis

Blauwborst liet ook van zich horen:

20160528-blauwborst

In het Westelijke Horsmeertje troffen we een behoorlijk zeldzame eend, namelijk een mannetje ijseend. Hij zat ver het water op, dus foto’s maken was haast niet te doen. Toch probeer je natuurlijk, en dan gaat het er om dat het beestje voor de waarneming enigszins herkenbaar is. Hij zat ook steeds met de kop in de veren, pas later op de computer zag ik deze foto waar hij de kop toch omhoog heeft. :

20160528-ijseend

Ook zagen we hier lepelaars, kuifeenden, kleine karekiet en een bosrietzanger. Hierna gingen we naar het volgende kijkpunt.

Bij de kijkhut Dijkmanshuizen kwam een grutto aanvliegen, deze soort hebben we trouwens erg weinig gezien, ze hebben het moeilijk!:

20160528-grutto

Een scholekster vloog om ons heen (nest in de buurt?):

20160528-scholekster

Vanuit de hut hadden we mooi zicht op de brandganzen met hun jongen:

20160528-brandgans

Op afstand zagen we een bruine kiekendief vrouw op een paal:

20160528-bruinekiekendiefvr

In dit gebied zaten verder krakeenden, bergeenden, kluten, rosse grutto’s, een kemphaan, kleine plevier en oeverzwaluwen.

Bij het Wagejot zagen we een behoorlijk aantal grote sterns en kokmeeuwen:

20160528-wagejot

Onderweg naar de Slufter zagen we nog veldleeuwerik en gele kwikstaart. Bij uitkijkpunt de Slufter troffen we twee vrijwillige vogelwachters van Staatsbosbeheer. Gerard en Jolanda, zij vertelden ons enthousiast en en met kennis van zaken over de soorten die we bij hun uitkijkpost konden zien.  Hier hebben wij de door Klaas verzorgde lunch gebruikt. Ondertussen bleven we op de vogels letten natuurlijk, we zagen onder andere een blauwe kiekendief mannetje:

20160528-blauwekiekendiefman

Verder nog een havik, een kleine zilverreiger die overvloog, een buizerd, huiszwaluwen en zilverplevieren.

Hierna gingen we verder richting de vuurtoren. Bij de Robbenjager zagen we ook weer huiszwaluwen en veel stormmeeuwen waarvan hier een paar op de foto:

20160528-stormmeeuw

Vlak bij De Cocksdorp zaten we even op de dijk en Klaas wees ons er op dat er zeekool groeide, volgens Klaas de groente van de toekomst! Als we het ooit proeven dan denken we aan jou Klaas!

20160528-zeekool

Een stukje verder in het gebied Dorpzicht hebben we een wandeling gemaakt. Hier werd namelijk een tijdje geleden een roodmus gespot, wellicht zouden wij deze ook ontmoeten… maar helaas niet. Het was toch een leuke wandeling want voor het eerst hoorde ik een spotvogel. Wat een leuk geluid maakt dit gele vogeltje! Hopelijk krijg ik die ook nog eens voor de lens. Nu moest ik het doen met het mannetje kneu, die er heel mooi uitziet met zijn rode kleuren:

20160528-kneu

Ook zag ik er nog een leuk vlindertje, het hooibeestje:

20160528-hooibeestje

Bij het laatste gebied waar we gestopt zijn, zagen we een kluut met een jong:

20160528-kluut

en een kleine plevier, goed herkenbaar aan de gele oogring (op deze foto niet zo goed te zien):

20160528-kleineplevier

En hiermee waren we aan het eind gekomen van deze dagtocht. Klaas had ons allemaal persoonlijk van de vakantie adressen opgehaald en bracht ons ook weer netjes terug. Wij hebben een leuke dag gehad, dik 80 verschillende vogelsoorten gezien op deze dag, waaronder een paar hele bijzondere zoals de vale gier en de ijseend, wat wil je nog meer! Het was mooi om de informatie die Klaas gaf in me op te nemen, zodoende is het erg leerzaam geweest.

Al onze waarnemingen hebben we zo veel mogelijk op waarneming.nl geplaatst, wie het wil zien kan daar kijken, je kunt via deze link mijn waarnemingen zien. Voor de waarnemingen van deze safari, sorteer je even op datum 28 mei.

Lijkt zo’n vogelsafari je ook leuk als je op Texel bent of er naar toe gaat? Gewoon even Klaas bellen, krijg je geen spijt van!

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Op Texel -deel 3: vogelsafari-”

  1. Mooie reportage. Zelf ook een vogelsafari gedaan bij Klaas in een woord GEWELDIG.

  2. Mooi dagverslag van je vogelsafarie Texel. Ken ik wel.

    Is dit gewoon WordPress waar jij blogt en foto’s plaatst?

  3. Nou je had echt de dag van je leven Lenie . 80 soorten op 1 dag.
    Fantastisch hoor. Mooie info en reportage van de vogels en Klaas van Texel. 🙂

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.