Op weg naar de Brocken

‘s Morgens werden we gewekt door vogeltjes. Allerlei soorten zagen we in de toppen van de bomen, vooral de zwarte roodstaart was dagelijks aanwezig:

20150512-zwarte-roodstaart

We gingen eerst langs een kruidentuin, maar het was duidelijk nog te vroeg in het seizoen. Weinig tot geen kruiden in bloei, wel een mooi aangelegde tuin maar er moest nog veel gebeuren. Dus daar waren we snel doorheen. Wel zag ik daar langs de weg de bosanemoon:

20150512-bosanamoon

en het gewone speenkruid:

20150512-gewoon-speenkruid

Op weg naar het treinstation zag ik deze fiets in het water liggen, ik vraag me dan af wat voor verhaal er achter zit:

20150512-fiets

Maar goed, wij waren op weg naar de Brocken, met 1141, 1 meter de hoogste berg van Noord Duitsland in de Harz.  We zijn in de smalspoortrein gestapt in Wernigerode. De rit naar boven duurde twee uur en onderweg zagen we heel veel bomen, voornamelijk dennen en sparren.

20150512-bomen

Hoe verder we boven kwamen, hoe meer dode bomen we zagen:

20150512-bomen-2

Ons werd verteld door een man die in Duitsland woont, dat deze bossterfte veroorzaakt was door zure regen. In de tijd dat ‘de muur’ er nog stond, was er veel vervuilende industrie en dat heeft de bossen geen goed gedaan. Gelukkig zagen we ook weer veel jonge groene boompjes! Vlak bij de top zagen we zelfs hier en daar nog wat sneeuw op de berg. We hadden al gelezen dat het erg kon spoken op de Brocken voor wat betreft het weer. Het kan erg grillig zijn.

20150512-Brocken

Boven op de Brocken staat een hoge zendmast en ook is er een weerstation. Verder kun je er een hapje eten en drinken. Na een uurtje rondlopen kun je dan weer met de trein naar beneden.

20150512-Brocken-8

Het was mooi om vanaf de berg de gele koolzaadvelden te zien. We waren er ook al doorheen gereden, prachtig van kleur en een heerlijke geur!

Eenmaal boven gekomen lazen we ook dat de gemiddelde jaartemperatuur slechts 2.9 graden is, de winter er zes maanden duurt, het acht van de tien dagen mistig is of nevelig en dat het zelfs nog laat in mei kan sneeuwen. Als het helder weer is kun je kilometers ver kijken en dat is echt spectaculair. Wij hadden ook een mooi uitzicht maar het was niet echt helder. Er kwam bewolking opzetten en dat was vanaf de berg goed te zien:

20150512-Brocken-2

20150512-Brocken-3

Gelukkig had ik nog wel de tijd om foto’s voor een panorama te maken, dit is het resultaat:

Panorama uitzicht vanaf de Brocken. Klik voor een grotere weergave.

Onderweg naar beneden hadden we ook weer mooi zicht op de buien. Eén van die buien begeleid ons naar beneden, met regen, hagel en onweer:

20150512-Brocken-8-2

Terug op het station scheen de zon gelukkig weer en na een uurtje rijden waren we weer terug bij ons hotel.

 

 

 

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.